Titta på förmågorna utanför ett CV

Vad fokuserar du mest på när du ska anställa, det personliga brevet, en persons CV eller ditt intryck under det första samtalet med en kandidat? Oavsett så är det lätt att fastna i gamla hjulspår och vi på Manpower vet att alldeles för många stirrar sig blinda på just detaljkunskaper. Till exempel att kandidaten ska kunna en viss version av en programvara. En detaljkunskap som egentligen inte visar om någon är lämplig för jobbet eller inte.

Anna Holmerud, konsultchefVi bad Anna Holmerud, konsultchef på Manpower, att berätta för oss hur hon gör när hon rekryterar nya medarbetare. Anna är expert på att hitta konsulter som är helt rätt för ett uppdrag, och hon tittar alltid på förmågorna som inte står i ett CV.

- Jag fokuserar i första hand inte på vad någon gjort, utan att man gjort något. Det visar att någon är anställningsbar och att man faktiskt vill jobba, säger Anna Holmerud på Manpower.

För Anna spelar det ingen roll om du inte börjar jobba inom ditt fält det första du gör, till exempel under tiden du studerar. Många vill gärna nischa sig på direkten men det kan vara skadligt om det försenar intåget på arbetsmarknaden. Det är alltid bättre att börja jobba.

Anna hann själv jobba inom olika områden med varierande arbetsuppgifter innan hon blev konsultchef. Som bland annat reseledare på Mallorca, Cypern, Kanarieöarna och Bali, och som husfru på Sälens Högfjällshotell. Dessutom var hon anställd som konsult på Manpower i 8 år innan hon blev konsultchef.

- Det har varit varierande arbetsuppgifter som också har låtit mig upptäcka vilket typ av jobb min personlighet passar till. Och det tror jag är viktigt att komma ihåg när man ska nyanställa. Jag söker en personlighet som ska matcha med arbetsuppgifterna i ett uppdrag för att kandidaten ska trivas och vilja utvecklas på ett uppdrag.

För just personligheten har du med dig oavsett vad det är för jobb du har. Därför tittar Anna alltid på en persons inställning till saker. Vad vill en kandidat lära sig? Tycker man det är spännande att lära sig nytt?

- Jag tar också reda på vad någon är lagd för. Tycker en person om att jobba med siffror och gillar ordning och reda så kommer man antagligen aldrig få utvecklas fullt ut i en varierande roll där människor drar i en hela dagarna. Och tvärtom.

Det är också mycket upp till företaget att känna efter vad för personlighet som passar till gruppen. Och då gäller det att hitta en personlighet som tillför något och som lyfter gruppen. Men också som passar in i företagets kultur.

- Allt det här är viktigt både för företaget men också för att kandidaten ska trivas på sikt.

Anna är nöjd när både konsulten och företaget är nöjda med matchningen. Annas tips är att fokusera på:

  1. Delar kandidaten och företaget värderingar?

Det är en bra fingervisning om någon passar in i företagskulturen.

  1. Gruppen som kandidaten kommer att jobba i.

Tillsätt en person som tillför något nytt, som kompletterar existerande förmågor.

  1. Matcha kandidatens personlighet mot arbetsuppgifterna.

Gillar kandidaten statiska eller varierande arbetsuppgifter, till exempel?