Fadi Barakat vet vikten av att rekrytera kompetensbaserat

Tänk dig att du söker hundratals jobb utan att bli kallad på en enda intervju. Tänk dig vidare att du läser in två masterexamina och enda återkopplingen du får när du söker jobb är rådet att ändra ditt namn till något mer svenskklingande.

Fadi Barakat berättar om just det. Han berättar om sina erfarenheter och sin egen resa från utanförskapets Malmö, men också om att alla förtjänar en chans! Idag jobbar Fadi som konsultchef på Manpower och är stolt över att kunna ge alla en möjlighet till nytt arbete, oavsett bakgrund.

Fadi Barakat-          Vi måste hjälpa till att bryta utanförskapet. Det är vi arbetsgivare som har nyckeln, säger Fadi Barakat.

Fadi Barakat brinner för vad han talar om. Han har varit där. Han vet vad en känsla av utanförskap gör med en.

Samhället, media, talade om för oss att vi var annorlunda

Fadi växte upp i en av Malmös förorter  och gick i en av Sveriges sämsta skolor. Även om ingen sa direkt till honom eller till hans vänner att de var annorlunda, bet sig känslan av utanförskap fast redan vid tidig ålder.

-          Alla visste hur dålig skolan var, hur dåliga vi var som gick i den skolan. Vi hörde mycket om skolan men aldrig något bra. Ingen trodde att vi skulle ta oss någonstans. Vi fick lära oss att vi inte skulle bli något.

Lärarna och rektorn på skolan försökte tysta ner uppmärksamheten men den undgick ingen på skolan.

-          Det var en så tydlig vi och dem-känsla, säger Fadi. Vi var inte svenskar! Fast vi egentligen var hur svenska som helst.

Men Fadi hade ändå förstått hur viktig skolan var och pluggade hårt. En masterexamen i biomedicin följdes av en master i organisation och ledarskap. Jobberbjudandena uteblev. Fadi sökte hundratals jobb men blev aldrig ens kallad på intervju.

- Jag tänkte hela tiden att någon gång måste jag vara bäst lämpad till en tjänst och faktiskt bli kallad på intervju. Men det hände aldrig. En rekryterare som berättade att de valt att gå vidare med andra sökanden gav mig rådet att överväga att ändra mitt namn till något mer svenskt. Men det skulle jag aldrig göra, säger Fadi.

Manpower såg min förmåga och min kompetens

Så en dag, när han var på väg mot ett av sina ströjobb ropade någon hans namn. Det var en man på andra sidan gatan som ropat. Fadi gick dit.

- Minns du mig? Vi köpte produkter av dig förra året och den otroliga servicen du gav oss gjorde verkligen intryck. Jag jobbar på Manpower, hör av dig om det är något jag kan hjälpa dig med, om du söker jobb.

Där och då. Dörren till arbetsmarknaden öppnades. Mannen var Kenny Arkliden, säljare på Manpower i Malmö.

- Kenny valde att se bortom mitt namn och min etniska bakgrund, han vågade fokusera på min personlighet och min kompetens.

Fadi började jobba som konsult på Manpower och efter ett par uppdrag fick han istället jobb som konsultchef. Idag har han själv ansvar för konsulter som jobbar på olika uppdrag och han har ett nätverk som når helt nya kandidatgrupper i Malmö.

-          När jag träffar en kandidat så letar jag efter den kompetens och erfarenhet som arbetsgivaren efterfrågar. Inget annat. Jag har tack vare Kenny möjligheten att själv öppna dörrar och hjälpa folk idag, och det är stort!

Synliggör och ändra attityder hos företag vid rekryteringar

Fadi säger att han hoppas att fler ska våga göra som Kenny Arkliden, nämligen hjälpa folk att bryta utanförskapet.

- Det går att bryta! Det är inget fel på de som bor i Rosengård, det är attityderna som andra har när de tänker på Rosengård som är fel.

Avidentifierade ansökningsprocesser vid en nyanställning kan vara en början men Fadi tycker inte det är en lösning.

-gentligen ett sätt att kringgå problemet. Det är bättre att synliggöra och ändra rådande attityder hos företag. Gör om och gör rätt vill jag säga.

Manpower i Malmö är engagerade i projektet Good Malmö. Via det har Fadi fått möjligheten att berätta sin historia för näringslivets chefer och företrädare för kommun och landsting.

- Jag hoppas att jag lyckas skapa en ökad förståelse för att någon kan ha ett annorlunda namn, men ändå vara precis som du!