Det lagom personliga brevet

När du känner dig nöjd med ditt cv är det dags att ta fram sina allra bästa skrivkunskaper för att formulera ett personligt brev. Här gäller det att sälja in sig själv som den absolut bästa kandidaten till den aktuella tjänsten på ett smakfullt sätt.

Lagom personlig
Ibland kan uttrycket ”personligt brev” vara vilseledande. Brevet ska sälja in dig som en person som passar för tjänsten. Därför kan det hjälpa att tänka på det personliga brevet som ett jobbansökningsbrev, där du tillåts vara mer personlig än i ditt CV, men inte så personlig att du skriver om alltför privata ämnen. Och även om du inte behöver vara fullt så formell här som i ditt cv så är det viktigt att du har ett korrekt språk. Språket förändras visserligen, men det som fungerar i sms till vännerna är inte nödvändigtvis rätt i en jobbansökan. 

Anpassa brevet efter tjänsten
Precis som när du skriver ditt CV är det viktigt att du anpassar brevet efter den aktuella tjänsten. Det tar kanske emot att börja förändra ett brev som du lagt ner mycket tid på, men det lyser igenom om du inte gör det och om samma brev fungerar till flera ansökningar bör du fundera på om du inte skrivit det för generellt från början.

Ska man skriva om sina fritidsintressen i det personliga brevet?
Det är kanske lättare att fråga sig själv: hur relevanta är mina fritidsintressen för tjänsten jag söker? Fundera på om dina fritidsintressen kan spegla personliga egenskaper som efterfrågas i jobbannonsen. Spelar du en lagsport på fritiden och söker ett jobb som ställer stora krav på din förmåga att samarbeta? I så fall kan det vara värt att nämna lagsporten kopplat till din samarbetsförmåga i det personliga brevet. 

Var ärlig
I det personliga brevet har du chans att förklara informationen du staplat upp i ditt cv och berätta om varför just du är rätt för den aktuella tjänsten. Tänk på att beskriva dig själv som den du är, både i CV:t och i det personliga brevet. Om informationen spretar verkar du mest förvirrad.

Korrläs och ta bort slarvfel
Innan du skickar iväg din ansökan är det viktigt att du eller någon du känner korrläser ordentligt för att få bort eventuella stavfel och andra slarvigheter. Kontrollera att inte alla meningar börjar med ordet jag och läs gärna texten högt för dig själv för att höra att texten flyter på.

 

Ladda ned din ansökningsguide här

Här får du några snabba och enkla råd hur du skriver ditt personliga brev / jobbansökan