Nyfiken på truckföraryrket? Här är allt du behöver veta

E-handelsbranschen växer så att det knakar och likaså behovet efter truckförare. Ett eftertraktat yrke som hamnar på topplistan över drömyrken 2021. Vi har pratat med Manpowers regionchef Emil Schelin, för att ta reda på mer om fördelarna med yrket.

– Att jobba som truckförare är en trevlig kombination av att få styra ett fordon med mycket ansvar och ett säkerhetstänk. De som väljer att bli truckförare är ofta människor som gillar att ta ansvar, säger Emil Schelin, regionchef på Manpower.

Truckföraryrket har en ljus framtid i och med den växande e-handelsbranschen. Redan 2016 skedde en stor ökning av e-handel och under det gångna pandemiåret har branschen vuxit ännu mer. Som truckförare är du ofta ett viktigt kugghjul för en fungerande verksamhet.

– Truckförare som yrke kommer fortsätta att växa och vara eftertraktat. Det finns en stolthet i att vara truckförare, att tillhöra en kompetensgrupp. Truckarna har dessutom utvecklats något enormt till att vara mer ergonomiska och smidiga att hantera, berättar Emil.

Fördomar om yrket

Det finns många fördomar kring truckföraryrket. Många tror att det är ett bullrigt, stressigt och enformigt arbete. Få känner till att det är ett yrke med varierande arbetsuppgifter där noggrannhet, organisationsförmåga och god fysik är viktiga egenskaper.

– Visst kan det vara stressigt ibland, men jag vill få bort den fördomen. Stress finns i alla yrken och branscher. Det bästa med jobbet är att det är roligt och ger en härlig känsla av stolthet över att föra fram ett sådant fordon, berättar Emil.

Många tänker att det är ett enformigt arbete där dagarna i ända tillbringas i just trucken. Men truckkörning kombineras ofta med lagerarbete, köra andra fordon och att underhålla trucken. Även administrativa arbetsuppgifter, som att hantera beställningar, plockning och paketering, kan förekomma.

Goda möjligheter för utveckling

Med varierande arbetsuppgifter inom lager, truckkörning och administrativt arbete finns goda möjligheter för att utveckla sina yrkeskunskaper. Till exempel genom vidareutbildning för att få behörighet till andra truckfordon. Då det ofta erbjuds extrajobb inom truckföraryrket passar det även den som behöver ett jobb vid sidan av studier.

Ett drömjobb

Manpowers arbetslivspanel Work Life visar tydligt att truckförare är ett eftertraktat yrke, särskilt bland män. Det kom på en tredjeplats över drömjobben 2021.

Låter det här som något för dig? Sök bland våra lediga tjänster som truckförare idag!