”Marknaden idag är enorm” – fördelarna med att jobba inom industri och tillverkning

Tillverkningsindustrin är en varierande bransch med goda utsikter för jobb framåt. Det menar Johan Hellstrand, Onsite Manager på Manpower, som arbetar övergripande med Volvo Powertrain i Skövde. Här delar han med sig av de bästa fördelarna med att jobba inom industri!
Industri, eller tillverkningsindustri som det också brukar kallas, är en bransch på stark frammarsch. Siffror från förra året visar att närmare hälften av arbetsgivarna i branschen planerar att utöka sin personalstyrka det kommande året. Men hur är det att jobba inom industrin?

Johan Hellstrand, Onsite Manager på Manpower, har nog svaret på den frågan. Som Onsite Manager är man på plats hos en av Manpowers kunder och agerar länken mellan kunden och Manpowers konsulter. I dagsläget arbetar han med Volvo Powertrain i Skövde som tillverkar motorer och motorkomponenter. Där ser han till att Manpowers konsulter, alltså de som anställs av Manpower för att arbeta på Volvo, snabbt kommer in i arbete. 

– På Volvo Powertrains fabrik kan man jobba med allt från gjutning, bearbetning, montering av motorer och motorprov till logistisk och truckkörande. Man kan med andra ord verkligen jobba med hela kedjan här, från smält och järn till färdig motor. Det tycker jag är något av det häftigaste med att jobba inom industri, berättar Johan.

Ljus framtid för den intresserade
För den som inte jobbat med tillverkning tidigare kan det kännas som ett stort steg. Och visst kan det krävas förkunskaper beroende på vad man ska arbeta med, men Johan poängterar det verkligen inte är ett krav. Det är snarare viktigare att man är en nyfiken och driven person – utbildning i yrket genomgår man ju ändå när man börjar.

– De flesta börjar sin anställning på den här fabriken med ren utbildning. Det är bland annat en facklig introduktion och utbildning i motorlära, så att man förstår hur och varför motorn fungerar som den gör. Man spenderar även några dagar i träningsrum, så att man lär sig exempelvis hur montering går till. Först efter detta kommer man ut i produktionen, då under en upplärningsperiod som brukar sträcka sig runt en till två veckor, säger han.

Johan ser en ljus framtid för tillverkningsindustrin och för den som är intresserad av branschen. Många av de goda framtidsutsikterna härleder han till den gröna omställningen.

– Marknaden idag är helt enorm när det gäller industri och ökar stadigt. Jag tror att det kommer att fortsätta på det här spåret, framför allt i och med elektrifieringen av samhället. Alla tillverkare inom fordonsindustrin tittar mot grön energi nu och då gäller det ju även att hitta rätt kompetenser för det. Här kommer det att behövas mycket arbetskraft framåt, fortsätter Johan.

Säkra anställningar och ett varierande arbete
Så hur funkar det egentligen med att vara konsult hos Manpower? Det hela är väldigt enkelt: som konsult blir du anställd av Manpower men jobbar på ett uppdrag hos kund. Det kan vara både korta eller längre uppdrag, men du får snittlön på arbetsplatsen och har en garantilön om du blir utan uppdrag. Manpower har dessutom kollektivavtal, vilket ger en stor trygghet.

– Det är egentligen ingen större skillnad på en konsultanställning hos Manpower och någon annan anställning. Våra anställningar är väldigt säkra, eftersom vi vid en nergång kan förflytta personal till andra kunder eller avdelningar. Det vet jag att många ser som en stor fördel, säger Johan.

Enligt Johan är en av de största fördelarna med ett jobb inom industri just mångsidigheten.

– Det är framför allt ett varierande arbete. Om du till exempel har monterat ett tag och vill ha omväxling så kan du bli stationerad på en annan plats, kanske på logistik eller bearbetning. Det finns alltid möjligheter att utveckla sig om man vill. Jag märker att många som söker sig till den här typen av jobb gör det just för att det är utmanande. Är man van vid ett högt tempo och är duktig på att multitaska så kommer man oftast fort in i tjänsten och stormtrivs, säger Johan.

Nyfiken på ett jobb inom industri? Sök bland tusentals lediga industritjänster hos oss.