Så skriver du ett personligt brev

Ska du söka nytt jobb? Då gäller det att skriva ett bra personligt brev – anpassat till just den tjänsten du vill ha.

Allt du behöver veta för att skriva ett personligt brev

Det personliga brevet är ett utmärkt tillfälle att presentera dina mjuka egenskaper, till skillnad från ditt CV där fokus ligger på hårda fakta. Mjuka färdigheter kallas även soft skills och syftar på dina icke-tekniska kompetenser. Det kan till exempel vara samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga och kritiskt tänkande. Fler och fler arbetsgivare värderar de mjuka färdigheterna allt högre, därav är det viktigt med ett bra personligt brev som framhäver varför de ska anställa just dig. 

Här har vi samlat våra bästa tips och råd på hur du skriver ett bra personligt brev som kommer att fånga läsaren och öka dina chanser att få det jobb du söker.

Hur skriver man ett personligt brev?

KontaktinformationGlad tjej sitter med laptop i knät och skriver CV

Börja ditt brev med att skriva ditt namn, adress, telefonnummer och e-postadress högst upp.

En intresseväckande inledning

Inled ditt brev med en vänlig hälsning. Om möjligt, använd namnet på personen som ska läsa ditt brev. Berätta kort vem du är och nämn den tjänst du söker. Det är också bra att nämna varför just detta jobb och företag intresserar dig. Din inledning ska fånga läsarens uppmärksamhet och motivera till att läsa vidare. Vår rekryteringskonsult Maria Stenbäck tipsar om tre bra inledningar på ditt personliga brev.

Sälj in dig själv

Här får du chansen att glänsa. Beskriv din relevanta arbetslivserfarenhet och utbildning, men fokusera främst på konkreta exempel som visar dina färdigheter och prestationer. Det kan vara projekt du drivit, problem du löst eller speciella erkännanden du fått. Berätta om dina unika kvaliteter och varför de gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet. Kom ihåg att anpassa denna del efter jobbet du söker genom att lyfta fram de erfarenheter och färdigheter som är mest relevanta. Tänk på att inte bara upprepa vad som står i ditt CV utan att istället komplettera CV:t. 

En sammanfattande avslutning

I avslutningen bör du sammanfatta varför du är entusiastisk över möjligheten och varför du tror att du skulle vara en bra matchning för rollen. Uttryck ett intresse för att diskutera din ansökan vidare i en intervju och avsluta med en professionell hälsning och ditt fullständiga namn. 

Våra bästa tips på hur du skriver ett bra personligt brev

 • Anpassa varje brev
  Ett brev för varje tjänst. Anpassa alltid ditt personliga brev till den tjänst du söker – rekryterare märker om du skickar ut ett standardiserat brev.

  Ta reda på företagets värderingar, kultur och vad de letar efter i en kandidat. Använd denna kunskap för att anpassa ditt brev och visa att du inte bara passar in i företagskulturen utan också är entusiastisk över rollen.

 • Lägg krut på strukturen
  Tänk igenom vad du vill ha sagt i ditt personliga brev – och hur du vill säga det. Lägg gärna lite extra kärlek på din inledning och avslutning – första intrycket och vilken känsla du lämnar läsaren med är viktig!

 • Var personlig men professionell
  Medan du vill att ditt personliga brev ska avspegla din personlighet, är det viktigt att hålla tonen professionell. Undvik alltför informellt språk, men skriv på ett sätt som känns naturligt och autentiskt för dig. Hur personlig ska man då vara? Utgå alltid från frågan ”Hur relevant är det här för tjänsten?”.

 • Ärlighet varar längst
  Har du dragit till med en lögn eller förskönat information om dig själv för att ta dig vidare i rekryteringsprocessen? Skippa det! Sådant avslöjas förr eller senare.

 • Undvik klyschor
  Klyschor är vanligt förekommande i ett personligt brev. Har du till exempel skrivit att du gillar att vara spindeln i nätet eller att ha många bollar i luften? Stryk det. Ett personligt brev ska vara välformulerat och ge en tydlig bild av dig – klyschor är opersonligt! Här är formuleringarna du bör undvika i ditt personliga brev. 

 • Korrekturläs noggrant
  Korrekturläs ditt personliga brev flera gånger, och låt även någon annan läsa igenom det för att undvika eventuella stavfel eller andra slarvfel innan du skickar in din jobbansökan. Kontrollera till exempel att inte alla dina meningar börjar med ordet ”jag” och läs gärna texten högt för att vara säker på att allt låter bra.

 • Kamma hem poäng med rätt design
  Utforma ditt brev med läsbarheten i fokus – och se till att det liknar ditt CV med samma färger och typsnitt.

Bild på dokument: Så skriver du en bra jobbansökanLadda ner guiden: Så skriver du en bra jobbansökan

I den här guiden (PDF) har vi samlat mer detaljerade tips både om att skriva CV och personligt brev. Du kan läsa om olika sätt du kan skriva på och hur texten kan sökordsoptimeras och struktureras. Och den ständiga frågan - hur man sticker ut i mängden?

loading

Hitta lediga jobb här på Manpower

Nu när du är redo att skriva personliga brev kan du hitta lediga jobb här på vår söksida. Vi är Sveriges ledande bemannings- och rekryteringsföretag och hos oss hittar du allt från fasta heltidsjobb till deltidsjobb och extrajobb för till exempel studenter.

SE VÅRA LEDIGA JOBB

Frågor och svar om personligt brev

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är en av de viktigaste delarna när du ska söka jobb. Här ska du presentera dig själv och övertyga arbetsgivaren om varför du är rätt kandidat för jobbet. Det gäller att tidigt fånga läsarens uppmärksamhet och behålla den genom hela brevet.

Vad är det för skillnad på CV och personligt brev?

Det vanligaste är att skicka in både ett CV och ett personligt brev i en jobbansökan. Ett CV är en lista med arbetslivsfarenheter, studier och andra meriter medan det personliga brevet är mer fritt i löpande text.

Ditt CV och personliga brev ska komplettera varandra i din jobbansökan. I ditt personliga brev ska du beskriva mer utförligt och ingående i vad du lärt dig och vad du har gjort på dina tidigare arbetsplatser. Tillsammans ska de ge arbetsgivaren en helhetsbild av vem du är – om du är rätt kandidat för jobbet!

Hur skriver man en personlig beskrivning?

Börja med att tänka igenom vilka egenskaper och erfarenheter du har som passar till det jobb du söker. Använd sedan klart och tydligt språk för att sammanfatta dessa med fokus på vad som gör dig lämplig för just den här tjänsten. Tänk på att vara ärlig och personlig för att ge läsaren en känsla av vem du verkligen är. 

Vad är viktigast - CV eller personligt brev?

Ett CV är det viktigaste dokumentet när du ska söka jobb, för att visa vad du har för erfarenheter och meriter. Men det är även viktigt att skriva ett personligt brev för att berätta om dig själv och hur du sticker ut.

Se fler jobbsökartips på vår blogg!