Vill du ha din generations drömjobb?

Idag har vi flera generationer på svenska arbetsplatser som jobbar sida vid sida. Vi har tagit reda på svenska folkets drömjobb i flera år och i årets undersökning blev administratör svenskarnas drömjobb. Men  när vi tittar på vilka yrken som olika åldersgrpuper föredrar finns det lika många likheter som skillnader.

Vi börjar med att titta på likheterna. Fem av yrkena på topplistan är faktiskt ett drömjobb för svenskar i alla åldrar.  De är ingenjör, ekonom, entreprenör, administratör och projektledare. Men alla åldersgrupper har också sina alldeles egna drömyrken.

Varje åldersgrupp har sitt eget drömyrke

Är du 18-29 år? Då drömmer du om att bli polis, läkare, skådespelare och musiker, yrken som inte återfinns i någon annan åldersgrupp. 30-39åringar vill bli arkitekter och de som är fyllda 40 drömmer om att jobba som marknadsförare och controller. 50-åringar vill bli äventyrare och 60-plussarna har pilot på en 8e plats på sin 10 i topplista.

Drömjobb per åldersgrupp

Kanske speglar de olika yrkena var vi befinner oss i livet. Om vi har familj, redan har valt inriktning på vårt yrkesliv, är mitt uppe i karriären eller om vi fortfarande är fria att välja precis det vi drömmer om för stunden kan påverka vad vi väljer.

Bilden visar yrkena Spelutvecklare och Massör som drömjobb i olika åldersgrupper:

Spelutvecklare och massör

 

Vad gör drömjobbet till ett drömjobb? 

Drivkrafterna som gör jobbet till ett drömjobbet är i stort sett samma oavsett ålder. Drömjobbet är spännande och personligt utvecklande och ger möjlighet till stor personlig frihet.

Läs gärna mer i vår rapport Drömjobbet 2016.

Allt om Manpower Work Life

Om Manpower Work Life

Undersökningen om svenskarnas drömjobb genomfördes våren 2016. 4398 personer deltog i undersökningen som är representativ för Sveriges arbetsföra befolkning avseende kön, ålder och bostadsort.