Företag som är bättre på digitalisering är 26% mer lönsamma än sina konkurrenter

Det sägs att en klassisk chef pekar med hela handen och är säker på sin sak. Helt oberörd av trender inom ledarskap eftersom de är just trender. Ny teknik kommer och går men en bra chef består. Eller?
Så påverkas ditt ledarskap av digitaliseringen

I en undersökning gjord av ManpowerGroup, där 18 000 arbetsgivare deltog från 43 olika länder, framkom det att 75% av företagsledarna tror att framtidens automatisering och digitalisering kräver helt nya färdigheter och att 9 av 10 ledare kommer att påverkas. Så vad händer då med den som inte är öppen för förändring eller att ta risker? Ligger det inte i människans natur att göra allt för att inte misslyckas?

"Företag som omfamnar digital omvandling är 26% mer lönsamma än sina konkurrenter." - The MIT Initiative on Digital Economy (IDE), 2017

När hela ens ledarstil sätts på prov kan det bli skakigt för den som inte är beredd på förändring. För att vara redo för transformation måste organisationer skapa en kultur av innovation och transformationen måste börja på toppen. Men kanske måste den som vågar vara innovativ också omge sig med personer som är förlåtande. Medarbetare som inte dömer en modig chef för ett misslyckande utan ser sin ledare som en i laget.

Ladda ned guiden

Vilka egenskaper hittar man hos en ledare som omfamnar förändring i snabb takt?

  • Modig – den som vågar ta vara på möjligheter
  • Flexibel – den som bygger starka lag i en organisation som ständigt förändras
  • Trygg – den som leder med integritet och litar på att medarbetaren kan sin sak
  • Inspirerande – den som utvecklas och låter talanger frodas


Är det helt galet att anställa först och fundera sen?

Om talanger är en del av din framtida organisation är det klokt att agera snabbt. En oslipad diamant är trots allt en diamant. Så varför inte fokusera på potential? Att utveckla sina nuvarande (och nya) medarbetare är att förstärka det som är mänskligt möjligt i en digital värld. AI och automatisering i all ära men utan kreativitet och visionärt tänkande kan ingen organisation växa.

Hur mycket kan en ledare möblera om bland medarbetarna?

För att lyckas behövs smarta team med olika kompetenser. Och för att bygga nya team behövs en kartläggning. Sen är det fritt fram att matcha kompetenser och se nya enheter ta form i pusslet. Identifiera kandidater med färdigheter som är nära kopplade till varandra och som kan anpassas till nya roller. Bygg vidare, testa nya konstellationer och inspirera medarbetare att flytta från traditionella till digitala färdigheter.

Jag tog mig hit, då kan jag väl ta mig dit?

Är det något man kan vara säker på så är det att inget är säkert. Att digitaliseringen går fort är ingen underdrift och inget tyder på att marknaden är mätt. Det finns alltid nya tekniska lösningar eller möjligheter runt hörnet - någon nosar säkert på dem just nu. Så varför skulle ett ledarskap bete sig annorlunda? Att stanna i gårdagen när alla andra redan befinner sig i morgondagen. Ledare idag måste ha en tydlig vision och våga leda genom att peka åt flera håll, inte bara ett. Men också beredda att misslyckas.

 

Ladda ned guiden