Fem vanliga intervjumisstag och hur du rättar till dem

Intervjumisstag #1: Du missar intervjun eller telefonintervjun

Att lägga tid på att hitta den bästa kandidaten för jobbet tar mycket tid. Och en rekryterare har alltid många intervjuer igång samtidigt. Att planera för en intervju – som kandidaten missar – är irriterande för en rekryterare. En missad intervju visar också en brist på professionalism och en oförmåga att tidsplanera.

Hur man kan komma på banan igen:

Om du har missat intervjun, ta kontakt med rekryteraren så snabbt som möjligt, ta på dig allt ansvar för misstaget och förklara varför. Om du helt enkelt glömt, var uppriktigt ledsen och ångerfull. Alla kan göra misstag och man kan missförstå varandra. Men du får inte ta lätt på din miss, då är chansen minimal att du får en chans till! Utgå inte heller från att rekryteraren kan omboka samtalet omgående eller ens ge dig en chans till. Be uppriktigt om ursäkt så kanske du får möjlighet att boka en ny tid för att ses.

Intervjumisstag #2: Din uppföljning efter intervjun är oengagerad eller så följer du inte upp alls

Du måste inte följa upp en intervju, men du missar chansen till att skapa en relation med den som sköter rekryteringen om du inte gör det. Om du följer upp, skicka inte ett standardmeddelande som du klipper och klistrar från en annan ansökningsprocess.

Hur man kan komma på banan igen:

Om du inte följt upp intervjun alls, gör det nu. Ett tips är att tänka tillbaka på intervjun och fundera över de saker som rekryteraren har nämnt (anteckna gärna under intervjun så blir det lättare att minnas). Se till att du nämner unika saker som du och rekryteraren har pratat om under intervjun, det visar att du har varit uppmärksam.

Om företaget har fått positiv uppmärksamhet i media någon gång under din rekryteringsprocess kan ett annat tips vara att mejla rekryteraren och nämna detta. Ett annat tips är att bifoga en intressant artikel som berör den roll du söker. Om du visar att du lever med i företagets värld redan under rekryteringsprocessen ger det pluspoäng i rekryterarens ögon.

Intervjumisstag #3: Överflödig uppföljning

Många rekryterare skulle nog fundera på anledningen till varför en kandidat tar i alldeles för mycket och överdriver sin uppföljning. Exempelvis kan det vara att en kandidat för ett jobb fortsätter att höra av sig även fast rekryteraren har informerat att de är mitt i rekryteringsprocessen och kommer återkomma framöver.

Hur man kan komma på banan igen:

Ta ett steg tillbaka bara och ligg lågt ett tag. Du kan inte ta tillbaka en uppföljning som du redan gjort. Men du kan lära av dina misstag och göra rätt nästa gång. Tänk på att rekryterare utgår från att du kommer följa upp likadant med kunder och medarbetare på jobbet. För en rekryterare kan en alltför påträngande uppföljning tolkas som att du har bristande respekt för andra människor och deras tidsplaner.

Intervjumisstag #4: Du ställer inte tillräckligt med frågor

Det är lätt att uppfatta möjligheten till att ställa frågor i slutet av intervjun som helt frivillig. Riktigt så är det inte. Att inte ställa några frågor alls under hela intervjun kan visa på bristande intresse eller att du inte har lyssnat under intervjun. En intervju är ett samtal (även om det är rekryteraren som ska ställa flest frågor) och då behöver du också fråga om saker.

Hur man kan komma på banan igen:

Om du känner under intervjun att du inte kommer på några frågor att ställa är det helt okej att fråga om du skulle kunna återkomma med frågor senare. Det är inte alla som kan konsten att improvisera på plats. Detta visar både att du har en stark självmedvetenhet och en vilja att lösa problem. När du fått tid att tänka efter lite kan du skicka ett mejl med några frågor som är viktiga för ditt intresse för jobbet.

Intervjumisstag #5: Du visar ingen relevant sakkunskap

Det bästa sättet att imponera på en rekryterare eller anställningschef är att ta reda på så mycket som möjligt före intervjun. Det kan kompensera för brist på erfarenhet. Läs på företagets hemsida och sök efter artiklar på nätet där företaget är omskrivet. De flesta större företag har också pressrum som du kan titta in i. Även om du har en annan bakgrund än den som söks för rollen, ju mer kunskap och förståelse du kan visa för branschen, företaget och arbetsrollen desto bättre.

Hur man kan komma på banan igen:

Om du har begått misstaget att ta alldeles för lätt på intervjun, se till att du har gjort efterforskning för din uppföljning istället. Googla och se om du kan hitta något positivt om företaget som du kan nämna och se om du kan komma på andra saker som gör din erfarenhet mer relevant för jobbet.

Om du tycker att du gjorde något av dessa vanliga intervjumisstag - bli inte alltför nedslagen. Om inte misstaget kan rättas till den här gången så har du lärt dig något värdefullt inför kommande intervjuer. Att göra bra ifrån sig på intervjuer kräver träning. Med mycket träning hittar du till slut det där drömjobbet du alltid velat ha.

 

Ladda ned din intervjuguide här

Här kan du ladda ner vår intervjuguide!

Kolla även gärna in vår spellista på YouTube med jobbsökartips.