Rekryteraren tipsar: 3 bra inledningar på ditt personliga brev

Det personliga brevet är din chans att visa varför du är rätt person för en tjänst – men hur får man till en intresseväckande inledning? Vi har pratat med rekryteringskonsulten Maria Stenbäck som tipsar om några proffsiga inledningar på det personliga brevet!

Att få till ett bra personligt brev är inte det lättaste. Det ska beskriva varför du är rätt person för tjänsten – samtidigt som rekryteraren som läser det ska få sig en bättre bild av vem du är som person. Med en bra inledning på det personliga brevet väcker man tidigt intresset hos läsaren och ger den en bra skjuts in i texten.

Maria Stenbäck är rekryteringskonsult på Manpower och läser dagligen igenom personliga brev för en rad olika roller. Enligt henne är en bra inledning A och O.

– Inledningen är den viktigaste delen av det personliga brevet, det är ju troligen din första kontakt med rekryteraren. Här vill du väcka intresse hos den personen genom sticka ut bland alla kandidater som söker, säger Maria.

Ett vanligt misstag som Maria ser i personliga brev är att man inleder det med att upprepa information från sitt CV. Här ska man istället utnyttja utrymmet för att direkt visa varför man är rätt person för tjänsten, menar hon.

– Många har för vana att börja sitt personliga brev med meningen: ”Hej! Jag heter Förnamn Efternamn, är 35 år, bor i Göteborg och söker nu tjänsten som receptionist”. Hoppa över den meningen säger jag! Jag har förmodligen redan läst ditt CV, så denna information har jag redan. Mitt tips är att komma till saken direkt istället, säger Maria.

Tre tips på bra inledningar

Bara för att man går rakt på sak betyder det inte att man inte kan vara personlig och resonerande. Enligt Maria är nyckeln till ett bra personligt brev att vara kortfattad, samtidigt som man försöker visa på sin framtida potential.

– Försök att så kort och koncist som möjligt få fram varför du är bäst lämpad för den här tjänsten och varför du är intresserad av företaget. Jag gillar att se personliga brev som påvisar potential hos en kandidat. Tänk framtid mer än att upprepa ditt CV, säger hon.

Här följer tre exempel som Malin Stenbäck tycker är bra inledningar på ett personligt brev:

1. ”Om ni söker en engagerad, strukturerad assistent som brinner för att ge service i världsklass, då har ni mig här!”

I det här exemplet kopplar man inledningen till viktiga egenskaper som efterfrågas i jobbannonsen. Här gäller det att vidareutveckla detta i sitt personliga brev med konkreta exempel på hur man är just engagerad och strukturerad.

2. ”Redan som barn hjälpte jag alltid vänner och släktingar att planera fester. Ända sedan dess har jag vetat att jag vill jobba med event.”

Den här inledningen är ett exempel på hur man berättar lite om sig själv utan att vara för personlig. Det fungerar som en ingång där man inte behöver vidareutveckla hur man gillade att planera evenemang som ung.

3. ”Som tidigare fotbollsspelare på hög nivå vet jag att hårt arbete ger resultat, vilket har genererat att jag lyckats väl i mina tidigare säljroller.”

Det här är en väldigt effektiv överbryggningsmetod där man kopplar ihop egenskaper från en sidosyssla med sitt arbete. Det visar på att man har fog för det man hävdar och att målinriktad är en egenskap som genomsyrar alla ens prestationer.

 

Vill du ha fler tips för ditt jobbsökande? Vi har samlat en massa bra info att ta del av här! Eller använd vår jobbsökmotor om du är på jakt efter nytt jobb!