Formuleringar du bör undvika i ditt personliga brev

Personliga brevet är en viktig del av en jobbansökan. Det skall vara välformulerat och ge en tydlig bild av dig. Ofta smyger det dock med en och annan klyscha eller information som inte är relevant för jobbet du söker. Har du till exempel skrivit att du gillar att vara en spindel i nätet? Vi har listat formuleringarna du bör undvika!
Oavsett om du har ett långt eller kort CV är ett starkt personligt brev viktigt, det hjälper dig sticka ut i mängden. Men tänk på att en rekryterare läser personliga brev hela tiden och känner direkt igen en klyscha eller information som inte är relevant. Här är formuleringarna du bör undvika: 

1. Många bollar i luften samtidigt?
Jättebra, det är en egenskap många arbetsgivare söker – men undvik just den formuleringen. Försök i stället beskriva vad den förmågan leder till och ge exempel på en situation där du haft just ”flera bollar i luften”. Teamspelare och resultatorienterad? Ja, det gäller samma här, ge exempel!

2. Sälj in dig själv rätt
”Jag är ingen talare, men...” kanske du känner igen? Undvik motsvarigheten i ditt personliga brev. Om du inte matchar alla kvalifikationer som efterfrågas i jobbannonsen är det inget du behöver nämna. Tryck istället på dina bästa egenskaper som kommer att vara en tillgång i tjänsten.

3. Låt inte ditt personliga brev bli för personligt
Har du med historier från din barndom för att beskriva hur ordningsam eller ansvarstagande du är? Stryk det. Fokusera i stället på dina egenskaper och erfarenheter som är direkt relaterade till positionen och det företaget du söker jobb hos.

4. Balanserad fokus på din utbildning
Självklart ska du nämna att om du har en eftergymnasial utbildning från universitet eller högskola när du söker jobb. Om du varit engagerad i en studentförening – nämn det! Det visar på ledarskapsförmåga och teamwork. Men exakt vilka kurser du tagit eller vilka betyg du fick har oftast ingen betydelse för en potentiell arbetsgivare. Se till att få med din utbildning i ditt CV istället. 

5. Smutskasta inte din tidigare eller nuvarande arbetsgivare
En vanlig anledning till att man söker nytt jobb är att man inte är nöjd på sin nuvarande arbetsplats. Det är inget du ska nämna i ditt personliga brev – det kan tolkas som illojalt. Tänk på att det här kan vara din framtida arbetsgivare!

Glöm inte! Läs igenom ditt personliga brev innan du skickar i väg din ansökan. Det är arbetsgivarens första intryck av en kandidats förmåga att skriva och indikerar på din noggrannhet i ditt framtida arbete – så korrläs och be någon i din närhet dubbelkolla stavning och grammatik.


Vill du ha fler tips på hur du skriver en riktigt bra jobbansökan? Ladda ner guiden här.