Så hittar du ett jobb efter gymnasiet

Närmar du dig studenten och börjar oroa dig för hur du ska hitta ett jobb efter gymnasiet? Utan arbetslivserfarenhet kan det vara en utmaning, men det finns många tips och tricks du kan ta till dig av för att börja jobba direkt efter studenten. På Manpower hjälper vi årligen mängder med nya studenter att komma ut i arbetslivet och hitta sitt första jobb.

Våra bästa tips för att hitta jobb efter studenten

 • Uppdatera ditt CV
  Ditt CV är din första kontakt med potentiella arbetsgivare, så det är viktigt att det är välstrukturerat och uppdaterat. Inkludera utbildningsbakgrund, eventuella praktikerfarenheter och extrajobb samt om du har haft några fritidsaktiviteter där du fått värdefulla erfarenheter av exempelvis ledarskap och teambuilding. Var tydlig och konkret i din beskrivning av dina färdigheter och prestationer.

  Se vår guide för hur du vässar ditt CV här.

 • Registrera dig på jobbsökarsidor och bemanningsföretag 
  Olika jobbsökarsajter och bemanningsföretag kan erbjuda en mängd jobbannonser och projekt som passar nyutexaminerade. 

  Manpower är ett av Sveriges ledande bemanningsföretag med många roliga konsultuppdrag som inte kräver någon tidigare arbetslivserfarenhet och passar perfekt för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Registrera dig hos oss och upptäck fördelarna med att jobba som konsult. 

 • Använd ditt nätverk
  Underskatta aldrig kraften i ditt personliga och professionella nätverk. Diskutera dina karriärmål med familj, vänner och bekanta. Ofta kan jobbmöjligheter uppstå genom rekommendationer från någon du känner. Kom ihåg att dina tidigare lärare och studievägledare också kan ha värdefulla kontakter och råd.

 • Besök karriärmässor och evenemang
  Dessa evenemang ger dig en unik chans att träffa potentiella arbetsgivare ansikte mot ansikte, få information om olika branscher, och lära dig vad företagen söker hos nya anställda. Förbered en kort presentation om dig själv och dina mål och ha med dig flera utskrivna exemplar av ditt CV.

 • Var öppen för praktik och traineeprogram
  Dessa positioner ger viktig arbetslivserfarenhet och kan ofta leda till erbjudanden om fast anställning. De erbjuder också en chans att bygga upp ett professionellt nätverk och få in en fot inom önskad bransch.

 • Förbered dig och öva på intervjuer
  Gör research om företaget och den roll du sökt, och öva på vanliga intervjufrågor. Att vara väl förberedd visar på ditt engagemang och kan göra dig mer självsäker under själva intervjun.

  Här hittar du tips på hur du lyckas med arbetsintervjun!

 • Var flexibel och öppen för olika möjligheter
  Ibland kan ditt första jobb efter gymnasiet leda dig i en oväntad riktning som kan visa sig vara mycket givande. Var öppen för positioner inom olika branscher och roller för att bredda din erfarenhet.


När är det dags att börja söka?

När du närmar dig slutet av ditt sista år på gymnasiet är det dags att börja tänka på jobbsökandet. En bra tumregel är att börja söka några månader innan examen för att ge dig själv tillräckligt med tid att utforska olika möjligheter och förbereda dig för arbetsmarknaden. Genom att börja söka jobb tidigt kan du ta kontroll över din framtid och öka dina chanser att landa ett jobb som matchar dina färdigheter och intressen och ger en stabil grund för din karriärutveckling.

Ett tips är att börja jobba extra redan under gymnasietiden. Då får du värdefull arbetslivserfarenhet och kan snabbare komma ut i arbete efter studenten. Som konsult hos oss på Manpower kan du själv välja hur mycket du vill jobba extra och gå upp till att jobba heltid när du har tagit examen. 

Till våra extrajobb

 

Bra jobb att söka efter gymnasiet

Det finns flera jobb som inte kräver någon högre utbildning och som är utmärkta att jobba med efter gymnasiet. Några exempel på roller som vi vanligen förmedlar på Manpower är följande:

 • Administratör - Perfekt för dig som är organiserad och gillar kontorsarbete. Som administratör får du chansen att stödja olika avdelningar med varierande uppgifter, vilket ger en bred erfarenhet.

 • Lagerarbetare - Idealiskt för dig som föredrar ett fysiskt jobb och vill ha en mer praktisk roll. Lagerarbete ger dig kunskap om logistik och kan vara ett steg in i en karriär inom distributionsbranschen.

 • Receptionist - Passar dig som är social och serviceinriktad. Arbete som receptionist innebär daglig interaktion med människor och ger värdefull erfarenhet inom kundservice och administration.

 • Säljare - Ett utmärkt jobb för dig som är duktig på att övertyga och har intresse för försäljning. Arbete inom försäljning utvecklar din förmåga att kommunicera och förhandla, samt förståelse för marknaden.

 • Kundtjänstmedarbetare - Att arbeta inom kundtjänst ger dig möjlighet att bygga på din problemlösningsförmåga och förmåga att hantera kundförfrågningar. Du får ett socialt jobb där du enkelt kan klättra i karriären. 

 • Butiksmedarbetare - En utmärkt startposition för dig som gillar detaljhandeln. Som butiksmedarbetare får du kunskap om kundservice, försäljning och lagerhantering, vilket är grundläggande färdigheter i många branscher.

Jobba som konsult och få värdefull erfarenhet

Att jobba som konsult direkt efter gymnasiet här på Manpower kommer med flera fördelar och är en bra start på din karriär. Du får möjlighet att arbeta i olika branscher och projekt, vilket ger dig värdefull erfarenhet och ett brett professionellt nätverk tidigt i livet. Hos oss får du alltid en trygg anställning med fast lön, reglerad semester och förmåner såsom friskvårdsbidrag, försäkringar och fri tillgång till över 4500 utbildningar, föreläsningar och ljudböcker. Din personliga konsultchef finns vid din sida hela vägen och hjälper dig med allt från att välja uppdrag som passar dig till att svara på alla frågor du kan tänkas ha om din anställning. 

Se vår sida med lediga jobb och konsultuppdrag och hitta ditt jobb efter gymnasiet!