CV-mallar för alla typer av jobbansökningar

Ett tydligt och genomtänkt CV kan vara det som gör att du får jobbet. Här har vi samlat våra bästa tips och råd om vad som bör finnas med i ett CV samt våra gratis CV-mallar.

Luis

En CV-mall är bästa starten på din karriär

Oavsett om det är första gången du söker jobb eller har lång erfarenhet så är det alltid bra att se över hur ditt CV är utformat. Vi har moderna CV-mallar som passar alla typer av jobbansökningar. Ladda ner den av våra CV-mallar som passar din situation och ta första steget mot din nya karriär. 

Så skriver du ett CV

Glad tjej sitter med laptop i knät och skriver CVNär du skriver ett CV är det viktigt att presentera din utbildning, arbetslivserfarenhet och färdigheter på ett strukturerat och tydligt sätt. Använd ett professionellt språk och anpassa alltid ditt CV till den specifika rollen du söker genom att betona de mest relevanta erfarenheterna och färdigheterna. Är du osäker på hur du ska skriva ditt CV är det utmärkt att utgå från en av våra CV-mallar. 

Vad ska ett CV innehålla?

 
Personuppgifter

Inled med ditt fullständiga namn och kontaktinformation, inklusive din e-postadress och ditt telefonnummer. Lägg gärna till en länk till din LinkedIn-profil om den är uppdaterad. 

Sammanfattning av din profil 

Skriv ett kort stycke som sammanfattar dina erfarenheter, styrkor och karriärmål. Håll det relevant och riktat mot den typ av position du söker. 

Arbetslivserfarenhet

Lista dina tidigare jobb med startdatum och slutdatum, arbetsgivarens namn, din befattning, och en kort beskrivning av dina ansvarsområden och framgångar. Vi rekommenderar att du fokuserar på prestationer som tydligt visar ditt värde för tidigare arbetsgivare. Börja med din senaste tjänst och gå sedan bakåt i kronologisk ordning.

Utbildning

Ange dina akademiska meriter, med den senaste utbildningen först. Inkludera namnet på utbildningsinstitutionen, examensdatum och eventuella projekt som kan vara relevanta för tjänsten du söker. Studerar du just nu kan du skriva att utbildningen är pågående.

Färdigheter

Specificera tekniska färdigheter, mjuka färdigheter och andra relevanta kompetenser. Använd exempel för att visa hur du har använt dessa färdigheter i praktiken, men tänk på att hålla dig kortfattad.

Språkkunskaper

Lista de språk du behärskar och vilken nivå du ligger på, exempelvis modersmål, flytande, goda kunskaper, grundläggande kunskaper. 

Övrigt

Här kan du inkludera volontärarbete, intressen och hobbyer som visar på personliga färdigheter eller engagemang som är relevanta för de jobb du söker. Se dock till att hålla denna sektion kort och relevant. 

Referenser

Referenser behöver du inte skriva med i CV:t. Skriv istället att de lämnas på begäran och se till att du har en plan för vilka du ska lämna som referenser.  

Unna dig något gott medan du skriver ditt CV - fruktsallad t ex!Ge dig själv en klapp på axeln!

Det kan ta lång tid och ibland kännas jobbigt att förbereda en jobbansökan. Peppa dig själv, ta pauser och unna dig något smarrigt medan du arbetar. Det är värt tiden du lägger ner, och när du är klar kommer du förhoppningsvis känna dig nöjd och stolt. Heja dig!

Våra bästa tips på hur du skriver ett bra CV

 • Anpassa ditt CV
  Läs på om företaget och rollen för att inkludera specifika nyckelord och fraser från jobbannonsen i ditt CV. Detta visar att du har en förståelse för rollen och att ditt CV är skräddarsytt för just den positionen.
   
 • Var tydlig och koncis
  Undvik långa textblock och invecklade resonemang. Använd istället punktlistor för att bryta ner informationen och göra den lättläst. Varje punkt bör bidra med något värdefullt till din ansökan.
   
 • Positiv framställning
  Framhäv positiva resultat och framgångar från tidigare erfarenheter. Använd aktivt språk och kraftfulla verb för att beskriva dina prestationer och hur du har gjort en skillnad i tidigare positioner.
   
 • Glöm inte att korrläsa
  Småfel kan snabbt ge ett negativt intryck. Läs igenom ditt CV noga och be sedan någon som du litar på att också läsa det. På så sätt undviker du eventuella stavfel eller slarvfel.

 • Design och layout
  Håll designen enkel och professionell. Använd ett lättläst typsnitt och se till att layouten är välorganiserad och estetiskt tilltalande. Överdriv inte med färger eller grafiska element som kan distrahera från innehållet.
   
 • Bild eller inte?
  En bild hjälper till att skapa en personlig kontakt vilket kan hjälpa dig att sticka ut i mängden. Men känns det obekvämt så skippa bild. Tänk också på att använda en professionell bild, ingen semester- eller festbild. 

Bild på dokument: Så skriver du en bra jobbansökanLadda ner guiden: Så skriver du en bra jobbansökan

I den här guiden (PDF) har vi samlat mer detaljerade tips både om att skriva CV och personligt brev. Du kan läsa om olika sätt du kan skriva på och hur texten kan sökordsoptimeras och struktureras. Och den ständiga frågan - hur man sticker ut i mängden?

loading

Vad är skillnaden på ett CV och personligt brev?

Förutom ett CV behöver du ofta även skicka med ett personligt brev i din jobbansökan. Ett CV är en detaljerad översikt av din yrkesbakgrund, utbildning, färdigheter och prestationer och ska visa din lämplighet för en specifik roll eller karriärväg medan ett personligt brev är en chans att berätta mer personligt om dig själv och varför du är intresserad av just den positionen. Det ger dig möjligheten att förklara hur dina erfarenheter och färdigheter matchar de specifika kraven för jobbet du söker och att visa din entusiasm för rollen och företaget. 

Här hittar du vår guide för hur du skriver ett personligt brev >

Illustration: Tjej som sitter med korslagda ben framför laptop (ovanifrån)Se lediga jobb på Manpower

Nu när ditt CV är färdigt är du redo att börja söka jobb. Du hittar lediga tjänster över hela Sverige på vår söksida. Vi förmedlar både tillfälliga uppdrag som konsult och fasta tjänster, heltidjobb, deltidsjobb och extrajobb.  

Sök lediga jobb

Frågor och svar om CV

Förkortningen CV står för ”curriculum vitae”, vilket är latin och betyder ungefär ”livets gång”. Klicka rubrikerna nedan för svar på fler frågor.

Vad är ett CV?

Ett CV (ibland även kallat meritförteckning) är ett sammanfattande dokument som berättar för arbetsgivaren om dina tidigare erfarenheter. Det ska inkludera arbetslivserfarenheter, studier, språkkunskaper och andra färdigheter och förmågor som du förvärvat genom livet.
 
Ett CV ska vara kortfattat för att ge en bra överblick av dina erfarenheter. I ditt personliga brev kan du sedan berätta mer om dina erfarenheter och varför just du passar för tjänsten.

Hur ska ett bra CV se ut?

Ditt CV ska som sagt ge en snabb och tydlig överblick över dina tidigare erfarenheter, så håll det kort och faktabaserat. Rekryterare läser många CV:n, så här gäller det att lyfta fram det som är relevant för just det här jobbet. På så sätt sticker du ut i mängden!
 

Ett stilrent CV behöver inte vara tråkigt. Det finns flera sätt att liva upp ditt CV. Du kan till exempel välja en accentfärg till rubrikerna eller lägga in ett citat från en av dina referenser. Med Manpowers CV-mallar får du en stilren och strukturerad grund som du sedan kan anpassa efter dina erfarenheter. Våra CV-mallar är helt gratis och i Word-format, så att du enkelt kan redigera i dem själv.

Hur gör man ett snyggt CV i Word?

Det enklaste sättet för att göra ett snyggt CV i Word är att ladda ner någon av våra gratis CV-mallar. Du kan sedan anpassa mallen efter hur du vill att ditt CV ska se ut. Tänk på att det ska vara lättläst och tydligt och spara ditt CV i PDF-format för att behålla formateringen.

Vilken CV-mall är bäst?

Vilken CV-mall du ska använda dig av beror på dina förutsättningar. Här på Manpower hittar du tre olika CV-mallar att välja på: Mall för mindre erfarenhet, mall för längre erfarenhet och mall för studenter.

Kolla in vår blogg för fler tips kring att söka jobb