Socialt ringrostig efter hemmajobbandet? Så briljerar du i det fysiska mötet igen

När vi sakta men säkert rör oss tillbaka till de fysiska arbetsplatserna så innebär det också mer social interaktion med kollegor. Men hur socialiserar man egentligen i jobbsammanhang efter ett drygt års hemmajobb? Vi tipsar om hur du hittar tillbaka till ditt sociala mönste
Tillbaka på kontoret och social interaktion med kollegor
Socialt umgänge på jobbet är inte det lättaste. Oavsett om man gärna jobbar ensam eller trivs i livliga miljöer så har pandemins hemarbete satt sina spår. Ibland känns det nästan som att man behöver träna upp hjärnans sociala funktioner igen när vi går tillbaka till kontoren. Hur går ett fysiskt möte till nu igen? Hur umgås man med sina kollegor? Och hur småpratar man egentligen vid kaffemaskinen? 

Neurovetenskapen backar upp den här känslan. Studier tyder på att vi har blivit socialt tafatta under det senaste året och att vi måste börja arbeta med vår sociala och emotionella intelligens igen. Detta är viktiga aspekter av arbetslivet – vi vet sedan tidigare att starka sociala band gör oss gladare och ökar vårt fysiska välmående enl Forbes, vilket kan ge effekt på våra jobbprestationer. Dessutom har en arbetsstyrka med starka sociala band visat sig leda till ökat engagemang och ett hälsosammare liv överlag.

 

Så vevar du igång den sociala förmågan igen

Är du en av dem som känner att det är lite av en uppförsbacke på jobbet rent socialt? Lugn, vi har några tips på hur du kan värma upp den sociala förmågan igen!

 

Lita på att känslan kommer tillbaka

Det kan vara bra att veta att våra mellanmänskliga färdigheter grundar sig både på år av lärande, men framförallt på personlighet och karaktärsdrag. Detta innebär att även om du känner dig socialt ringrostig så kan du tänka på förmågan att vara social som att cykla – har man en gång lärt sig det så glömmer man det aldrig. Våra sociala färdigheter kan med andra ord inte raderas av den senaste tidens hemarbete. Ha därför tillit till din sociala förmåga! Sakta men säkert kommer vi att återgå till våra sociala mönster så som de såg ut innan pandemin. Människan är ju, trots allt, i grunden en social varelse.

 

Vissa är fortfarande introverta…

Mitt i glädjeyran som många känner över att vara tillbaka på kontoren så är det lätt att glömma att det fortfarande finns personer som är introverta, om än i olika utsträckning. Alla är vi olika, vilket innebär att vissa har större behov av egentid och mindre behov av sociala interaktioner än andra. Vid återgången till kontoret är det därför viktigt att inte glömma sociala nyanser som dessa – de som var introverta innan pandemin kommer troligtvis även att vara det efter den. Ställ inte för höga krav på andra att socialisera med kollegor. Ställ inte heller för höga krav på dig själv att socialisera bara för sakens skull. Vissa delar av arbetet på kontoret kräver sociala sammanhang, andra gör inte det. Hitta en gyllene medelväg som funkar för just dig!

 

…medan andra är extroverta

Det hybrida arbetslivet är här för att stanna. Återgången till de fysiska kontoren är på många arbetsplatser inte hundraprocentig, utan är snarare fördelad enligt en hybridmodell: vissa dagar på kontoret och andra hemifrån. Även om du anser dig själv vara en extrovert person som mår bra av mycket social interaktion med kollegor så kan du dra nytta av den nya, hybrida arbetsmodellen. Se helt enkelt hemmadagarna som ett sätt att ladda dina sociala batterier. Ett arbetsliv som är uppdelat hemifrån ger även den extroverte möjlighet att få det bästa av två världar och en större möjlighet att kombinera jobbvardagen med livspusslet.

 

Ta varje tillfälle att fira

Ett enkelt sätt att väcka liv i den sociala ådran på arbetsplatsen är att fira allt som firas kan. Det här gäller både dig som chef och dig som inte har något ledaransvar. Födelsedagar och högtider är självklara tillfällen för firande, men försök att tänka utanför ramarna. Varför inte införa årliga dagar där man uppmärksammar medarbetarnas hårda arbete? Eller bara se till att hylla och visa uppskattning för de små vinsterna under arbetsdagen? Avslutade projekt och goda resultat är absolut tillfällen värda att fira. Det skapar dessutom ett tillfälle att vara social med sina kollegor kring ett specifikt samtalsämne.

 

Rivstarta kreativiteten med workshops

När hade du en fysisk workshop senast? Precis som firanden erbjuder tillfällen att socialisera kring ett givet ämne så ger workshops en möjlighet att umgås mer informellt kring en jobbrelaterad fråga. Det behöver inte vara ett stolpigt, agendadrivet möte; det kan också vara en kreativ brainstorming session där associationer, tankar och idéer bollas högt och fritt. Fundera på om du har några jobbprojekt som skulle må bra av ett kreativt omtag just nu, lagom till hösten och återgången till kontoret. En informell workshop kan vara just det du behöver för att väcka liv i ditt sociala jobbmönster. Om inte annat så är det ett bra sätt få i gång tankearbetet och den verbala förmågan i relation till sina kollegor.

Vill du ha mer inspiration om jobblivet? Läs gärna fler blogginlägg här.