Utveckling och utmaningar präglar hennes jobb

Redan som student klev Paula Skoglund in i ManpowerGroup. Idag, med sin tredje tjänst inom företaget, vet hon att hon vill stanna länge. Att få arbeta med människor på olika sätt gör att hennes arbete känns både utvecklande och utmanande, precis som hon vill ha det.
Utveckling och utmaningar präglar hennes jobb

Att Paula Skoglund ville jobba med människor visste hon långt innan hon började arbeta med HR inom ManpowerGroup, men inte hur. Det var under ett utbytesår i USA hon fann ledtråden. 

– Jag gick på ett amerikanskt high school. Under året gjorde vi ett stort projekt där vi fick välja en utbildning på ett universitet i USA som vi skulle researcha kring och skriva om – det var då jag upptäckte och blev intresserad av HR, berättar hon. 

Ju mer Paula Skoglund lärde sig om vad HR egentligen innebar, desto mer insåg hon att det var något för henne. Därför var det självklart att hon skulle gå personalvetarlinjen vid Göteborgs universitet där hon tog en kandidatexamen. 

– När jag sedan började min master ville jag prova på vad det innebar att arbeta med rekrytering i praktiken. Jag sökte då, vid sidan av studierna, en tjänst som Talent Sourcer på Manpower. Eftersom Manpower var ett företag jag kände till lockades jag såväl av tjänsten som företaget. 

Tjänsten, som Paula fick, innebar att hon stöttade de som arbetade på heltid i deras uppdrag. Hennes huvuduppgifter inkluderade att evaluera cv:n, hålla i telefonintervjuer och söka efter kandidater. 

– Jag stormtrivdes från första början med en fantastisk chef och underbara kollegor, men också med arbetsuppgifterna och företagskulturen. Det var ett perfekt första jobb inom rekrytering. Jag har tagit med mig mycket från den tiden. 

När Paula Skoglund tagit masterexamen och skulle söka en heltidstjänst var timingen usel. Det var under våren 2020 och konsekvenserna av coronapandemin hade slagit hårt mot arbetsmarknaden. 

– Rekryterare blev snarare av med jobb än fick. 

Men plötsligt dök det upp en öppning internt. 

– Min dåvarande chef tipsade min kommande om mig till tjänsten som Talent Acquisition Specialist på Experis & Jeffersson Wells, som likt Manpower är en del av ManpowerGroup. Jag fick jobbet och började min nya roll efter examen. 

Experis är en helhetsleverantör inom IT medan Jefferson Wells är specialister på kompetens-försörjning av chefer och specialister inom bland annat ekonomi, HR, executive och ingenjörs-området. Paulas uppgift där är att hitta konsulter till olika uppdrag inom dessa områden. 

– Jag samarbetar med våra konsultchefer över hela landet där jag gör första delen av rekryteringsprocessen: tar kravprofil, skriver och lägger ut annonser, evaluerar cv:n och gör telefonintervjuer. I denna roll jobbar jag dock huvudsakligen med search på Linkedin, där jag dagligen letar och kontaktar kandidater som är intressanta för uppdragen som jag jobbar med. Det är ett väldigt roligt jobb där jag dagligen får prata med nya människor. 

Vad är mest givande? 
– Mötet med alla människor. Jag har ett nära samarbete med konsultcheferna och jag pratar med många kandidater. Jag får sätta mig in i, och lära mig mycket om, olika roller på företag. I och med att det är ett så pass stort företag och vi jobbar nära många kollegor med olika kompetenser så kan man lära sig mycket av varandra också.  

Vad är svårast med ditt jobb? 
– Det kan vara en utmaning att hitta kandidater till vissa uppdrag. Ibland finns inte rätt person med rätt kompetens på den orten som kunden önskar. Men det är också en rolig utmaning där min envishet och tävlingsmänniskan i mig kommer väl till pass.  

Är ManpowerGroup en bra arbetsplats att ta sina första steg in på arbetsmarknaden? 
– Ja, och det är min historia en bekräftelse på. Att jag började jobba här som student ledde mig in till mitt nuvarande jobb som jag började efter examen och jag har faktiskt nyligen fått en ny tjänst igen. Denna gång som rekryteringskonsult på Experis & Jefferson Wells. I min nya roll kommer jag att arbeta med hela rekryteringsprocessen – från start till mål, där fokus kommer att ligga på IT-kompetenser. Rollen innebär mycket kundkontakt och sälj vilket jag verkligen ser fram emot. Ännu en skillnad är att jag går från konsultsidan till rekrytering. Det känns superroligt och bara det att jag nu intar min tredje roll inom ManpowerGroup är en bekräftelse på att det finns möjlighet att utvecklas internt om man visar framfötterna. 

Så du lär bli kvar ett tag inom ManpowerGroup? 
– Ja, jag är otroligt taggad på att utvecklas i min nya roll och jag ser mig själv fortsätta jobba inom ManpowerGroup ett bra tag. 

 

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson