Nyfiken på att jobba som truckförare? Märta delar med sig av sina erfarenheter.

Truckföraryrket innebär mycket mer än truckkörning – det är ett varierande arbete som innefattar både administrativt och fysiskt arbete. Att utbilda sig till truckförare öppnar många dörrar till en bransch med ljus framtid. Vi har pratat med truckföraren Märta Fransson som berättar mer om yrket.
Nyfiken på att jobba som truckförare? Märta delar med sig av sina erfarenheter.
När Märta gick ut gymnasiet visste hon inte vad hon ville göra, vilket gjorde det svårt att hitta ett jobb som kändes rätt. Genom Arbetsförmedlingen fick Märta ett jobb där arbetsuppgifterna krävde att hon tog truckkort. 

– Det var svårt i början och man tänkte mycket med huvudet, men efter ett tag sätter det sig i kroppen och då blir det roligt. Idag är jag väldigt glad över det där truckkortet som har gett mig många möjligheter och arbetslivserfarenhet från många olika arbetsplatser, berättar Märta, som i dag jobbar som skjutstativförare på ett internationellt logistikföretag via sin konsulttjänst hos Manpower.   

Truckföraryrket kommer med både fördelar och fördomar. Många tror att det är ett väldigt mansdominerat yrke där kvinnor inte är välkomna. Märta menar att det är bra med inflytande från flera olika håll och att det finns plats att ta om man vill.  

– Min uppfattning har varit att det uppskattats att komma som kvinna till en mansdominerad arbetsplats. Du får ta plats, samtidigt som du inte måste om du inte vill – så länge det finns respekt och en vilja att samarbeta, fortsätter Märta.  

En av de främsta fördelarna med truckföraryrket är att arbetsuppgifterna ofta är varierande inom lager, truckkörning och administrativt arbete – med goda möjligheter att utvecklas. Det är även ett flexibelt yrke där din kompetens behövs över hela världen. 

– Har man truckkort på ett packlager kan man vara till stor hjälp för andra och det uppskattas alltid. Man får även meriterna att kunna jobba i vilken stad man vill, säger Märta.   

Märta rekommenderar truckföraryrket till de som vill ha lite vind i håret och gillar att utvecklas och jobba med andra.  

– Jag trodde inte på mig själv som förare till en början men i dag vet jag att jag är en väldigt skicklig sådan och att jag gör ett bra jobb. Det kan ingen ta ifrån mig. Kan jag så kan du, avslutar Märta. 
 

Låter truckföraryrket som något för dig? Sök bland våra lediga tjänster som truckförare!