Dags för nya utmaningar? Här är allt du behöver veta om att jobba som konsult

Nyfiken på att jobba som konsult? Konsultyrket finns inom alla områden och kommer med flera fördelar – erfarenheter, trygghet och coachning. Vi pratar med AnnChatrine Jensen, gruppchef på Manpower, som berättar allt du behöver veta om att jobba som konsult.
Är konsultrollen något för dig
Att arbeta som konsult innebär stora möjligheter att bygga på sina arbetslivserfarenheter. Samtidigt som konsulten får nya uppdrag hos olika företag, roller och kanske till och med branscher, har man en säker anställning hos konsultbolaget. Som konsult är du representant för konsultbolaget som du är anställd hos, ut mot dina uppdragsgivare.   

– Skillnaden mellan att vara konsult och anställd direkt hos uppdragsgivaren är egentligen att man har fler personer som bryr sig om en. Dels arbetsgivaren, som i det här fallet är konsultbolaget, som tar hand om allt kring anställningen, dels arbetsledaren på plats. På så sätt vidgar man sina kontaktytor och kan visa upp sig på flera olika håll samtidigt, säger AnnChatrine Jensen, gruppchef på Manpower. 

Som konsult har man en trygg anställning som inte påverkas om något skulle hända hos din uppdragsgivare. Manpower är en stor organisation som fungerar som en trygg famn för konsulten att luta sig mot – både i upp och nedgångar på arbetsmarknaden. Det är bara några av fördelarna med att jobba som konsult.   

– Vi hade en konsult som var anställd hos oss sina 12 sista år innan pensionen, som brukade säga att det var som att slängas tillbaka till 18-årsåldern varje gång han fick testa en ny roll, eller börja på en ny arbetsplats. Det tycker jag var en uppfriskande beskrivning av konsultrollen, säger AnnChatrine.  

Om du vill ha ett flexibelt arbete där du utmanas och får testa på nya saker, kan konsultrollen vara något för dig. Det är även en bra ingång i karriären för dig som är ny i arbetslivet eller inte har landat i vad du vill jobba med än. 

– Många hittar sitt drömjobb eller arbetsplats genom att först ha jobbat som konsult. Det är inte heller helt ovanligt att man blir anställd direkt hos uppdragsgivaren, när man väl har bestämt sig vart man vill vara, avslutar AnnChatrine Jensen. 


Låter det intressant? Gör som 4500 andra, och bli konsult hos Manpower!