Så får du jobb utan erfarenhet!

Söker du jobb men har ingen erfarenhet? Det kan kännas hopplöst när de flesta arbetsgivare söker någon med flera års erfarenhet. Men ge inte upp! Vi har listat tre tips för hur du ökar dina chanser till jobbet, utan tidigare arbetserfarenheter.
Så får du jobb utan erfarenhet!
Den som söker jobb utan erfarenhet är van vid att klicka ner jobbannonser där det efterfrågas flera års erfarenhet. Oavsett om du precis är klar med gymnasiet eller en universitetsutbildning finns det flera saker du kan göra för att öka dina chanser att få jobb utan erfarenhet. Följ våra tips för att lyckas landa ett jobb utan erfarenhet!  

 

Lyft dina personliga kompetenser 

Försök att se bortom arbetsgivarnas önskemål om erfarenhet i jobbannonserna. Fokusera i stället på vilka egenskaper de eftersöker och ta chansen att lyfta dina personliga kompetenser och mjuka egenskaper. Välj exempel från din studietid, fritidsintressen eller andra gånger du engagerat dig i något som till exempel visar att du är flexibel, lösningsorienterad eller är en bra ledare.  

 

Skicka spontanansökningar 

När det är dags att söka jobb är det vanligaste att leta på platsbanker och andra tjänster som samlar lediga jobb. Det kan vara extra svårt för den som inte har tidigare arbetslivserfarenhet att konkurrera om dessa jobb, då det ofta är många som söker. Testa att skicka spontanansökningar till rekryterare och företag även om de inte har någon utannonserad ledig tjänst. Vem vet, kanske söker de någon ändå eller behöver anställa inom en snar framtid. En spontanansökning visar att du riktigt gärna vill jobba just där!  

 

Använd ditt kontaktnät 

Många anställningar sker via kontakter eller rekommendationer. Fundera på vilka kontakter du har som arbetar inom samma bransch som du söker jobb i. Att prata med dem är ett bra sätt att lära sig mer om branschen och om du har tur kanske de till och med vet någon ledig tjänst som skulle passa dig. 

Tips! Om du har volontärarbetat, gjort praktik eller engagerat dig i någon förening ska du självklart nämna det i ditt CV. Även om det inte är ren arbetslivserfarenhet har du definitivt med dig erfarenheter därifrån som kan styrka dina kompetenser och mjuka färdigheter. 
 

Sök bland hundratals lediga tjänster här!