Kommer AI att leda till fler jobb?

Det tror i alla fall hälften av arbetsgivarna i Sverige.
Kommer AI att leda till fler jobb?

En undersökning från Manpower visar att AI kommer att leda till fler jobb snarare än färre. 

  • Nästan hälften av arbetsgivarna i Sverige, 48 procent, tror att användningen av AI kommer att leda till fler jobb inom företaget. 17 procent av arbetsgivarna tror att AI kommer leda till färre jobb, medan 27 procent inte tror att AI kommer att påverka antalet jobb alls. 
     
  • Mest optimistiska till fler jobb är arbetsgivarna inom telekom- och mediebranscherna, transport-, logistik- och fordonsbranschen samt hälsa, sjukvård och life science.
     
  • Globalt tror ännu fler arbetsgivare att AI kommer att leda till fler jobb, 58 procent av företagen.
     

– AI kan öppna många nya möjligheter för svenska företag. Genom att använda ny teknologi kan arbetsgivarna inte bara effektivisera sina processer, utan också frigöra tid för medarbetarna att fokusera på mer värdeskapande uppgifter. AI kan stärka mänsklig arbetskraft snarare än att ersätta den, säger Per Johansson, Managing Director på Manpower.

Läs om trender på Arbetsmarknaden i vår rapport huManpower (PDF) >