Jobbsökare – så håller du motivationen uppe i vintermörkret!

Att söka nytt jobb kan vara väldigt spännande, men det kan också kännas hopplöst när det inte leder någonvart. Att vi dessutom rör oss in i årets mörkaste period gör det inte lättare! Vi har sammanställt några tips till jobbsökarna på hur man håller lågan uppe i vintermörkret.
Jobbsökare – så håller du motivationen uppe i vintermörkret!

1. Sätt (specifika) dagliga mål 

Det kanske låter grundläggande, men att sätta dagliga mål i jobbsökandet är ett enkelt sätt att hålla uppe tempot. Med dagliga mål menas inte mål i stil med ”varje dag ska jag söka fem nya jobb”. Mål som dessa riskerar nämligen att bara leda till att man strösslar ut sitt CV till arbetsplatser man kanske inte ens vill jobba på. Det är varken tidseffektivt eller hållbart i längden. 

I stället för kvantitet är det bättre att tänka i termer av kvalitet – och det viktigaste är att dina mål är specifika. Det kan vara ett dagligt mål om att höra av sig till ett visst antal nya kontakter varje dag eller kanske till en gammal chef för att be denne vara referens. Med små och överskådliga mål ger du dig själv en chans att nå dem varje dag och på så sätt få känna dig produktiv. 

 

2. Inspireras av förebilder 

När man bläddrar igenom jobbannons efter jobbannons är det lätt att få en skev bild av hur en karriärbana faktiskt ser ut. ”Jag har inte exakt den här kompetensen eller profilen som efterfrågas” kanske du tänker när du läser igenom dagens tjugonde jobbannons. Här är det lätt att glömma att i verkligheten så är karriärbanor sällan spikraka. 

I det här läget är det dags att ta en kort paus från CV-skrivandet och fokusera på förebilder. Hoppa över till LinkedIn! Leta upp folk som jobbar med det du verkligen vill jobba med och som är aktiva på LinkedIn. Hur tog de sig dit de är idag? Följ dem, ta inspiration av deras karriärer och lugnas av det faktum att även deras vägar till drömjobbet har varit krokiga och oftast kantade av utmaningar. 

 

3. Upprätta en skrytmapp 

Att söka jobb och ständigt få nej på sina ansökningar kan vara minst sagt nedslående. Upprätta därför din alldeles egna skrytmapp – en digital mapp (eller varför inte en fysisk sådan?) där du samlar allt bra som sagts om dig. Det kan vara fina omdömen från tidigare chefer, upplyftande kommentarer från kollegor eller bara varma ord från vänner. Samla in brett: rekommendationsbrev, skärmdumpar på ett sms, ett sparat mejl och så vidare.  

Tanken är inte att du ska skicka ut dessa fina omdömen med dina jobbansökningar. Tvärtom! Skrytmappen är endast till för dig. Den ska fungera som något att titta på när du känner dig låg och kanske tvivlar på din kompetens och erfarenhet. Det är ju tyvärr lätt att glömma bort allt man faktiskt är bra på, så avsätt gärna lite tid för skrytmappen så att du kan bli påmind om hur grym du faktiskt är. 

 

4. Volontärarbeta 

Känns ditt CV lite skralt? Ett sätt att fylla på listan med erfarenheter är att volontärarbeta. Ideellt engagemang är en ofta förbisedd men väldigt underskattad punkt på CV:et. Förutom att ge dig ovärderlig erfarenhet att nämna på ditt CV så är ideellt arbete också ett produktivt sätt att sysselsätta sig på om man är mellan jobb. Det erbjuder dessutom en välbehövlig paus från det ibland monotona jobbsökandet, där du får göra något som känns meningsfullt. 

Volontärbyrån är ett perfekt sätt att börja på. Det är en ideell verksamhet som hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. På deras webb kan du söka bland olika ideella uppdrag och organisationer – från att hjälpa nyanlända med läxor till att jobba på en kvinnojour. Bra för både magkänslan och karriären! 

 

5. Planera in pauser 

Sist men inte minst: se till att vara snäll mot dig själv i jobbsökandet. Det är inte hållbart att söka jobb hela dagen, varje dag i veckan, även om man verkligen behöver det. Att sikta mot ett alldeles för högt satt mål vinner ingen på. Se därför till att lägga in återhämtning i kalendern. 

Återhämtning kan se ut på olika sätt. Det kan vara hela dagar där du inte behöver tänka på cv-skrivande, personliga brev eller jobbintervjuer. Det kan också vara inplanerade stunder under dagen då du går på en promenad medan det fortfarande är ljust ute – något som man inte ska underskatta under vinterhalvårets mörka månader. Ta det lugnt och lycka till med jobbsökandet! 


Hos oss hittar du hundratals lediga tjänster. Kom i gång här!