Höststäda din LinkedIn i fem enkla steg

Hösten innebär för många en nystart – ta tillvara på höstmotivationen och skänk lite kärlek till din LinkedIn-profil! Vi ger fem tips på vad du inte får glömma.

Hösten är en årstid som nästan är synonym med nystart. Oftast är man tillbaka på jobbet efter en välförtjänt semester och redo att ta sig an nya utmaningar. Kanske är du på jakt efter nytt jobb, eller bara vill utöka ditt nätverk? Oavsett dina karriärmål så är en rensning och uppdatering av din LinkedIn-profil ett enkelt sätt att jobba mot dem!

 1. Börja med the basics
  En sak i taget. Kom igång med höststädningen genom att börja med att uppdatera alla de där småsakerna som är lätta att glömma. Tänk efter noga: vad har faktiskt skett i din karriär sedan din senaste uppdatering? Har du tillskansat dig nya kunskaper eller kanske fått en ny titel? Inga avancemang är här för små. Ett nytt jobb, ett nytt ansvarsområde eller bara en kurs som du gått borde alltid finnas med i din profil.

 2. Se över profilbilden
  Det går inte att tillräckligt understryka vikten av en profilbild på LinkedIn. Enligt LinkedIn själva så resulterar en profil med en profilbild i 21 gånger så många profilvisningar än en profil utan. Därför är det självklart viktigt att ha en, men det skadar inte att även uppdatera bilde med jämna mellanrum. Representerar din bild dig, hur du ser ut idag och din nuvarande position i arbetslivet? Om inte kan det vara läge att uppdatera den. Ett foto taget med mobilen fungerar alldeles utmärkt. Tänk då bara på att ta bilden i bra ljus (dagsljus är att föredra), att ha en neutral bakgrund och kläder som representerar din roll.

 3. Anpassa nyckelorden
  Oavsett jobb eller bransch så kan förändringar gå snabbt; vad som var en allmänt vedertagen term eller titel igår kanske heter något helt annat idag. Hur ser det ut i din bransch? Läs igenom din LinkedIn-profil och tänk i dagens nyckelord. Heter din jobbtitel fortfarande samma sak? Använder man idag andra ord för att beskriva det du gör, eller till och med din bransch i sin helhet? Att ständigt anpassa sin profils nyckelord till sin bransch ökar chanserna att exempelvis bli upptäckt av rekryterare.

 4. Uppdatera kompetenserna
  I din LinkedIn-profil har du möjlighet att lägga till de kompetenser du besitter. Om du aldrig har gjort det här tidigare så kan det till en början kännas främmande att ”kvantifiera” dina kunskaper på det här sättet – men det är faktiskt ett ovärderligt sätt att specificera det du kan. Det viktigaste är att kompetenserna överhuvudtaget finns på din profil, men det är ännu bättre om du har personer som har intygat dem. Tveka inte att be både före detta och nuvarande kollegor att verifiera dina kunskaper.

 5. Var aktiv
  Att inte bara ha en LinkedIn-profil utan att även vara aktiv har flera fördelar: det ökar bland annat dina chanser att komma i kontakt med rekryterare, branschkollegor och ett större nätverk i allmänhet. Varför inte ta det här städtillfället till att testa på att dela med dig av intressanta artiklar, blogginlägg eller nyheter om din bransch eller företaget du jobbar på? En klok och genomtänkt kommentar på en annan persons inlägg fungerar också bra. Men glöm inte: LinkedIn är ett nätverk för karriär och arbetsliv. Tänk över vilka ämnen du diskuterar och håll alltid tonen professionell.