Nadiia lämnade Ukraina på grund av kriget – fick jobb via Manpower Matchning

Nadiia arbetade som kock i Ukraina, innan hon flydde landet på grund av kriget. Endast tre månader efter att hon kom till Sverige skrev hon ett anställningsavtal med sin nya arbetsgivare – genom Manpower Matchning. Nadiia Amakumova berättar mer om resan från Ukraina till köket på Björkhaga hotell.
Nadiia lämnade Ukraina på grund av kriget – fick jobb via Manpower Matchning
En månad efter att Nadiia hade anlänt till Sverige började hon läsa svenska på Folkhögskolan i Mullsjö. Ungefär samtidigt registrerade hon sig i Care – Match2Work-projektet, som drivs av Manpower Matchning. Arbetsmarknadskonsulten Lucia Eriksson hjälpte till med registrering som resulterade i att Nadiia landade sitt första jobb i Sverige bara två månader efter. 

– Först var jag ganska tveksam till att jag skulle hitta ett jobb i Sverige utan att ha baskunskaper i det svenska språket. Men ett proffsigt sätt att jobba med kandidater hos Manpower Matchning-teamet och Lucias uthållighet gjorde succé. Det visade sig att det fanns ett jobb som passade mig, där jag får jobba i kök som kockassistent. Och viktigaste av allt: i samma bransch som jag har jobbat i de senaste 30 åren, säger Nadiia. 

Nadiia fick hjälp med allt från att skriva CV och träna inför arbetsintervjuer till att öppna ett svenskt bankkonto och andra utmaningar som dyker upp för någon som är ny i ett främmande land. Efter att anställningsavtalet var påskrivet ansökte den nya arbetsgivaren om ett anställningsstöd som Arbetsförmedlingen erbjuder. Introduktionsjobb syftar till att underlätta för nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden. 

– Det är självklart för mig att rekommendera andra att ta hjälp av Manpower Matchning. Jag är så tacksam för deras hjälp och uppskattar det väldigt mycket, säger Nadiia. 

Manpower Matchning har hjälp över 13 000 personer till nytt jobb eller studier sedan starten 2014. Våra arbetsmarknadskonsulter utgår alltid från den jobbsökandes förmåga och motivation för att kunna stötta med rätt verktyg för att ett så framgångsrikt jobbsökande som möjligt. 

– Nadiias berättelse bevisar att allt är möjligt när man verkligen vill förändra något i sitt liv. Manpower Matchning hjälper dig att öppna dörrar som annars är stängda, eller svåra att öppna, och vi står redo att hjälpa fler som vill bli matchade med rätt arbetsgivare eller studier, säger Lucia Eriksson, arbetsmarknadskonsult på Manpower Matchning. 

Vill du också ha hjälp? Läs mer om Manpower Matchning här.