Nytt jobb som nyårslöfte? Så lyckas du hålla det

Nytt år, nytt jobb? Du är inte ensam om att ha ett jobbrelaterat nyårslöfte. Gör en gameplan och sätt upp delmål för ditt jobbsökande. Ingen stress – vi hjälper dig att lyckas med nyårslöftet om ett nytt jobb.
Står drömjobbet på din lista över nyårslöften för 2022? Ledighet ger oss tid att fundera över hur vi egentligen mår i vår arbetssituation. Vissa landar i att sikta mot en befordran medan andra vill byta arbetsplats helt. Att söka nytt jobb är en spännande process, men vägen dit kan ta tid och testa ditt tålamod. Vi har samlat handfasta tips för att göra vägen mot ditt mål lite lättare. 

 

Sätt upp tydliga mål 

Slutmålet är tydligt – ett nytt jobb. Genom att sätta upp ett tydligt mål är det lättare att nå dit. Är det ett speciellt drömjobb du är ute efter? När ska du ha ditt nya jobb? Ska du ha börjat arbeta där innan jobbet är slut?  

Fundera över vad som är viktigt för dig på din nya arbetsplats – vad söker du? Skapa en lista där du punktar ner dina önskemål med ett nytt jobb. Försök att vara så detaljerad som möjligt när du sätter dina mål. Det kan vara svårt att hitta en arbetsplats som uppfyller alla dina krav, så försök hitta en som uppfyller så många som möjligt av dem! 

 

Gör en gameplan 

Precis som i jobbet och vardagen är det viktigt med rutiner. Du har ett tydligt mål: att få ett nytt jobb innan året är slut. Vad krävs för att få ditt drömjobb? Fundera över om det finns något du behöver utveckla hos dig själv, om det kräver någon extra utbildning eller övriga meriter.  
 

Hur ska du ta dig dit? Gör en lista över vad som behövs göras för att du ska uppfylla kraven för ditt drömjobb. Sätt hellre upp fler små aktiviteter än få stora – det gör det lättare för dig att ta dig igenom listan. Punkta till sist upp dina aktiviteter enligt en enkel tidplan som är lätt att följa och låter dig kryssa i avklarade aktiviteter kontinuerligt – det håller energin uppe! 

 

Delmål längs vägen 

Ett nyårslöfte om ett nytt jobb är ett stort mål som kan ta tid och kräva tålamod. Det kan kännas övermäktigt att komma i gång med jobbsökandet. Försök bryta ner löftet till fler mindre delmål, och kom ihåg att göra dem realistiska – det är större chans att du lyckas hålla ditt nyårslöfte om du håller dina delmål! 

 

Var flexibel i ditt jobbsökande 

Du har gjort en plan för ditt jobbsökande för att följa den – men var inte rädd för att justera den efter tidens gång. Utvärdera ditt jobbsökande då och då. Du kommer utvecklas och lära dig saker under processens gång. Vad har gått bra? Vad har gått mindre bra? Våga ändra din plan för att vara så framgångsrik som möjligt när du söker jobb.  

Kanske tar vissa steg längre tid än du beräknat? Var inställd redan från början på att behöva revidera tiden för att nå ditt slutmål. Och kom ihåg, nyårslöften är mål vi sätter för oss själva. Var snäll mot dig själv! 

 

Omvandla nej till ja 

Att få ett nej är inte jordens undergång. Släpp inte den ansökan helt än – omvandla det till något positivt till nästa jobbansökan. Ta reda på varför du inte gick vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. På så sätt kan du förbättra din nästa jobbansökan och öka chansen till att få det jobbet i stället!  

 

Skicka spontanansökningar 

Häng inte upp dig på att söka tjänster som ligger utannonserade. Det finns fler sätt att söka nytt jobb på! Använd ditt nätverk och sök aktivt upp företag du vill arbeta på. Genom att skicka så kallade spontanansökningar undviker du att söka tjänsterna som alla andra jobbsökande också springer efter. Det visar även företaget du söker till att du är intresserad av att arbeta hos just dem och inte på vilket företag som helst. Så försök att se bortom jobbannonserna på de stora platsbankerna – det finns fler lediga tjänster! 
 

Fira dina framgångar! 

Har du inte fått svar på din senaste jobbansökning? Deppa inte ihop för det. Ta i stället chansen att fira alla som svarat dig och de intervjuer du gått på. Att fira dina framgångar kommer göra din jobbsökarprocess betydligt roligare – även om du inte riktigt nått till mål. Än! 

Glöm inte att ta pauser i ditt jobbsökande! Låt ditt CV och personliga brev vila lite emellan åt. Ett ständigt arbete med ansökningar som går ut på löpande band är inte ett framgångsrecept. Låt det ta sin tid – du kommer att nå ditt mål förr eller senare!  
 

Kanske finns ditt drömjobb på Manpower.se? Sök bland hundratals lediga tjänster här!