Ubåtssvetsare – det här får du göra på ett av Sveriges ovanligaste jobb

Redo för nästa steg som svetsare? Som ubåtssvetsare kommer du inte bara ha ett av Sveriges ovanligaste (och roligaste) jobb – du kommer även att vara en av få som besitter dessa kunskaper i landet. Vi har frågat Mikaela Vinestrand, kundansvarig på Manpower, om det bästa med att vara ubåtssvetsare.
Ubåtssvetsare – det här får du göra på ett av Sveriges ovanligaste jobb
För svetsare som är ute efter nästa utmaning finns den unika möjligheten att arbeta med svetsning av ubåtar hos en av världens främsta aktörer, SAAB Kockums. Just nu söker Manpower ett flertal svetsare som vill vidareutbilda sig till ubåtssvetsare.  

Manpower erbjuder en betald och individuellt anpassad vidareutbildning för den som vill kompetensutvecklas som svetsare. Submarine Academy är en utbildningssatsning för dig som har arbetat som svetsare i minst ett år, där du är anställd av Manpower under utbildningstiden.  

Att vara ubåtssvetsare må vara ett smalt yrke – men framtidssikten är desto större. I och med att det är få i landet som besitter den här kunskapen är det få som konkurrerar om jobben.   

– Det är svårt att säga exakt hur många ubåtssvetsare som finns i Sverige idag, men något som är säkert är att det är ett bristyrke och att det behövs många fler, säger Mikaela Vinestrand, kundansvarig på Manpower. 

– Förutom att ubåtssvetsare är ett av Sveriges ovanligaste jobb, finns det flera unika fördelar med yrket. Det är ett hantverksyrke av rang, där du får möjligheten att vara med att bygga upp Sveriges försvarsutrustning, fortsätter Mikaela om yrket. 

Som med de flesta andra yrken finns det fördomar om att vara ubåtssvetsare. En av dem är att det ofta är en smutsig, tuff och ganska hård arbetsmiljö. Vi har låtit Mikaela svara på det: 

– Jag tror att många har just den här fördomen om svetsaryrket över lag. Den fördomen stämmer inte alls in på SAAB Kockums i Karlskrona, som är Sveriges enda ubåttillverkare och en av världens största aktörer i utbåts- och ytfartygsegmentet, avslutar Mikaela Vinestrand.