Så får du till en riktigt bra jobbansökan

En jobbansökan kan skrivas på många olika sätt – men vissa saker är viktigare än andra. Ditt personliga brev ska väcka nyfikenhet hos rekryteraren samtidigt som det ska vara relevant och komplettera ditt CV. Ja, det är inte helt enkelt att få till en riktigt bra jobbansökan, men lugn – vi hjälper dig!
Lyckas med jobbansökan
En bra jobbansökan består av flera olika delar – ett strukturerat CV, ett intressant personligt blev och en massa tålamod. Vi ger er våra bästa tips för att få till din jobbansökan! 

Fokusera på mottagaren
Tänk hur lätt det är att missuppfatta ett sms – lika lätt är det att tolka orden i din jobbansökan på andra sätt än vad du som skriver menar. Det räcker med en feltolkning för att rekryteraren eller arbetsgivaren ska ta ett beslut om du är en aktuell kandidat för tjänsten eller inte – ja, beroende på vad feltolkning är förstås. Var därför noggrann med att vrida och vända på din jobbansökan för att undvika misstolkningar – hur kan din jobbansökan uppfattas av mottagaren?

Ge ditt personliga brev lite extra kärlek
Ett personligt brev är en viktig del av din jobbansökan – du presenterar dig själv och ger en kort sammanfattning av dig, dina erfarenheter och egenskaper. Ha i åtanke att rekryteraren eller arbetsgivaren som läser din ansökan ofta läser väldigt många andra – så håll dig kortfattad och se till att få med det som är mest relevant för tjänsten! Lägg även tid på att få till en bra inledning och avslutning. Inledningen fångar upp läsarens intresse och avslutningen avgör om du lämnar läsaren med en positiv eller negativ känsla av dig. Läs mer om hur du får till din inledning och avslutning.

Låt ditt CV och personliga brev komplettera varandra
Ett CV fungerar som ett faktablad om dig så att rekryteraren snabbt och överskådligt ska kunna se vad du tidigare har gjort. Ditt personliga brev, som namnet avslöjar, kan vara mer personligt – berätta om dina färdigheter, dina fritidsintressen och hur de kan komma till nytta i tjänsten du söker. Referera gärna till ditt CV för att stödja upp dina egenskaper med tidigare erfarenheter – men se till att det inte blir en upprepning av CV:t.

Gör din research
Ska du söka jobb i en för dig bekant bransch eller ger du dig in i en helt ny? Oavsett rekommenderar vi att du gör research innan du börjar med din jobbansökan – både om branschen och om företaget du söker till. Arbetsgivare uppskattar en kandidat som förstår branschen, och självklart företaget.

Sist men inte minst! 
1. Kom ihåg att korrekturläsa din jobbansökan för att få bort stavfel och andra slarvfel. 
2. För att göra det tydligt för rekryteraren att ditt CV och personliga brev hör ihop kan du till exempel använda samma typsnitt och färger i båda dokumenten. 
3. Till sist – kontrollera en sista gång att du har fått med det mest relevanta för jobbet du söker, i både ditt CV och personliga brev!

Läs vår guide för att få till det perfekta personliga brevet!