Få till en riktigt bra jobbansökan – så skriver du ett CV och personligt brev

Hösten är här, och vad passar bättre än att fräscha upp både ditt CV och personliga brev? Oavsett om du är en van jobbsökare eller skriver en jobbansökan för första gången kan det vara bra att se över dina dokument då och då. Vi på Manpower delar med oss av våra bästa tips för att du ska landa ditt nästa jobb!
Så skriver du ett bra CV och personligt brev

Att börja skriva på sitt CV och personliga brev kan kännas som en hög tröskel, oavsett om du är van eller inte. Hur ska det se ut? Vad är relevant? Vi reder ut alla frågetecken för hur du skriver ett riktigt bra CV och personligt brev.

Research är första steget 
Oavsett om du ska söka jobb i en bransch du redan befinner dig i eller en helt ny, är det alltid bra att göra research innan du börjar med din ansökan  – både om branschen och om företaget du söker till. Rekryterare tar ofta emot hundratals ansökningar och kan snabbt genomskåda om du använt samma ansökan som för ett annat jobb. Alla arbetsgivare uppskattar en kandidat som förstår företaget och branschen. 

Ladda ner våra CV-mallar för alla typer av jobbansökningar. 

Lyft fram rätt egenskaper
Fokusera på dins styrkor som matchar tjänsten du söker. Självklart vill du sälja in dig själv på bästa möjliga sätt, men bli inte för ivrig genom att lyfta precis alla dina styrkor. Samma gäller dina tidigare erfarenheter, anpassa de efter jobbet du söker – vad är intressant för en blivande arbetsgivare att veta? Det är bättre med en kort och koncis ansökan, än långa haranger om irrelevanta erfarenheter.

Vi guidar dig i hur du får till det perfekta personliga brevet.


Låt ditt CV och personliga brev komplettera varandra
Ditt CV ska ge en snabb och övergripande bild av dina tidigare erfarenheter, medan ditt personliga brev kan vara mer personligt. Som namnet avslöjar kan du berätta om dina färdigheter, dina fritidsintressen och hur de kan komma till nytta i tjänsten du söker. Referera gärna till ditt CV för att stödja upp dina egenskaper med konkreta erfarenheter. Var dock noggrann med att det inte blir en upprepning – låt ditt CV och personliga brev i stället komplettera varandra. 

Några snabba tips!
1. Korrekturläs din jobbansökan, både en och två gånger, för att slippa stavfel och andra slarvfel.
2. Använd gärna samma färger eller typsnitt i ditt personliga brev som CV för att göra det tydligt för rekryteraren att de tillhör samma ansökan.
3. Kontrollera att du har fått med dina kontaktuppgifter och att alla bokstäver och siffror är med – det ska vara enkelt för rekryteraren att kontakta dig.

Kom i gång med jobbsökandet – Manpower hjälper dig!