Allt du behöver veta om sommarjobb

Dags att söka sommarjobb? Under sommarmånaderna får du inget studiebidrag, vilket innebär att det kan bli svårt med ekonomin om du inte jobbar extra. Men, det finns faktiskt fler fördelar än pengarna med att sommarjobba. Du får värdefull erfarenhet inför framtiden och ökar dina chanser till att få ett jobb direkt efter examen. På Manpower är vi experter på sommarjobb och har hjälpt tusentals studenter hitta sin väg i karriären.
Två personer som jobbar i en insustrilokal

Varför är det bra att jobba extra på sommaren?

Även om det kan vara lockande att vara ledig under sommaren och njuta av det fina vädret finns det flera bra anledningar till att jobba:

Värdefull erfarenhet

Arbetslivserfarenhet är en värdefull tillgång på ditt CV. Sommarjobb under studietiden visar framtida arbetsgivare att du är initiativrik och har praktisk erfarenhet, vilket kan skilja dig från andra kandidater när du söker jobb efter examen.

Viktiga kontakter för framtiden

Sommarjobb ger dig möjlighet att bygga ett professionellt nätverk och etablera kontakter inom din framtida bransch. Dessa kontakter kan vara värdefulla för rekommendationer och jobbmöjligheter i framtiden. Att ha ett brett nätverk kan öppna dörrar och ge dig stöd genom hela din karriär.

Kan leda till mer

Att sommarjobba kan leda till så mycket mer. Du kan få chans att fortsätta jobba extra under din studietid eller komma tillbaka och sommarjobba året efter. Har du gjort bra ifrån dig kan du till och med bli erbjuden en heltidstjänst efter att du tagit examen. Ett tips är att sommarjobba som konsult hos oss på Manpower. Då kan du själv bestämma vilka uppdrag du är intresserad av och hur mycket du vill fortsätta jobba under resten av året. Läs mer om att jobba som konsult här.

När ska man söka sommarjobb

Många organisationer börjar leta efter sommarjobbare tidigt på året, så det är klokt att börja leta jobb och ansöka så snart som möjligt. Detta ger dig också tid att utforska flera alternativ och hitta ett jobb som verkligen passar dig. Se lediga sommarjobb här

Hur mycket tjänar man på sommarjobb?

Det är svårt att säga en exakt summa på hur mycket man tjänar när man sommarjobbar eftersom lönen beror på allt från hur gammal du är och hur mycket erfarenhet du har till vilken bransch du ska jobba inom och i vilken kommun. Vårt tips är att du läser på om vad andra tjänat i den roll du tänkt söka och kollar upp om företaget har kollektivavtal. I sådana fall har du enligt lag rätt till en viss minimilön.

Tips när du ska söka sommarjobb

Här har vi samlat våra bästa tips som kan vara bra att tänka på för att öka dina chanser till att få ett sommarjobb:

 • Uppdatera ditt CV och personliga brev
  Se till att ditt CV är uppdaterat med relevant erfarenhet och färdigheter. Anpassa även ditt personliga brev för varje ansökan för att visa varför du är den bästa kandidaten för just det jobbet.

  Så skriver du ett bra CV och ett bra personligt brev
 • Sök brett
  Begränsa inte din sökning till bara en typ av jobb eller bransch. Att vara öppen för olika typer av jobb och konsultuppdrag kan öka dina chanser att hitta något. Dessutom kan det vara en nyttig erfarenhet att prova på något nytt som du inte gjort tidigare.

 • Förbered dig för intervjun

  Se till att du förbereder dig väl om du blir kallad till en intervju. Gör research om företaget, öva på vanliga intervjufrågor och tänk igenom vad du själv vill fråga.

  Här hittar du tips på hur du lyckas med arbetsintervjun
 • Var professionell
  Även om det bara är ett sommarjobb är det viktigt att agera professionellt genom hela processen. Detta inkluderar allt från hur du kommunicerar i mail och under intervjun, till hur du beter dig på arbetsplatsen.

 • Lär dig av processen
  Varje ansökningsprocess är en möjlighet att lära sig. Om du inte får jobbet, var inte rädd för att be om feedback för att kunna förbättra dina framtida ansökningar.

 • Var tålmodig och uthållig
  Ibland kan det ta tid att hitta rätt jobb så ge inte upp i första taget. Fortsätt att söka de jobb du hittar och var positiv.

Sommarjobba som konsult

Ett sommarjobb som konsult hos oss på Manpower är en perfekt start i karriären. Du blir då anställd av oss och arbetar med varierande uppdrag ute hos våra kunder. Du behöver inte kunna jobba hela sommaren utan får en flexibel tjänst som kan innebära att du jobbar allt från några enstaka timmar till flera pass i veckan - det som passar dig bäst helt enkelt!

Vanliga konsultuppdrag under sommaren

Klassiska sommarjobb är jobb som inte kräver någon avancerad utbildning eller specifik erfarenhet. Här är några exempel på konsultuppdrag som vi ofta förmedlar under sommaren:

 • Administratör - Som administratör får du chansen att utveckla viktiga organisatoriska och administrativa färdigheter, vilket är användbart i nästan varje yrkesroll. Detta sommarjobb ger dig även insyn i företagets dagliga drift och förvaltning, vilket är en utmärkt grund för en framtida karriär inom olika branscher.
 • Lagerarbetare - Arbete på ett lager ger dig värdefull erfarenhet av logistik och varuhantering som är essentiellt inom många branscher. Det är ett fysiskt jobb med högt tempo och passar dig som vill jobba mer praktiskt.
 • Receptionist - Som receptionist förbättrar du dina kommunikationsfärdigheter och får erfarenhet av kundservice, vilket är värdefullt i alla serviceinriktade yrken. Detta jobb ger dig också en unik möjlighet att lära känna en organisation från grunden och skapa värdefulla kontakter.
 • Kundtjänstmedarbetare - Som kundtjänstmedarbetare får du ovärderlig erfarenhet av att hantera kundförfrågningar och lösa problem, vilket stärker din förmåga att kommunicera effektivt och hålla dig lugn under press. Detta är ett roligt och socialt jobb med många möjligheter.
 • Butiksmedarbetare - Att arbeta i en butik ger dig insikt i detaljhandeln och lär dig vikten av god kundservice. Du får veta mer om lagerhantering, produktplacering och försäljningsstrategier, vilka tillsammans ger dig grundläggande färdigheter och kunskaper inom handeln som på sikt hjälper dig att enkelt klättra i karriären.

 
Sök sommarjobb idag!