Hur skriver man ett CV?

Ett välskrivet CV kan vara inträdesbiljetten till arbetsmarknaden för dig som söker jobb för första gången – eller vägen till drömjobbet. Men hur skriver man egentligen ett bra CV? Vi reder ut alla frågetecken och erbjuder gratis CV-mallar till dig som ska ge dig in i jobbsökandet!

Att skriva sitt första CV kan kännas övermäktigt. Hur ska det se ut? Vad är relevant? Vad skriver jag om jag inte har så mycket erfarenhet? Ja, det finns många frågor kring hur man skriver ett perfekt CV. Vi hjälper dig med grunderna!

Struktur är A och O
Ett strukturerat CV är en bra grund – oavsett om du har mycket eller lite erfarenhet. Det ska vara lätt för den som tar emot ditt CV att skumma igenom det – så sålla bort de erfarenheter som inte är relevanta för tjänsten du söker. 

Lyft fram dina styrkor
Utgå från de av dina styrkor som matchar tjänsten när du skriver CV. Beroende på dina erfarenheter kan du välja en mall som listar utbildning eller arbetslivserfarenhet överst i ditt CV. Samma sak gäller i din meritförteckning, börja med det som lyfter dig som kandidat. Läs mer om hur du skriver ett CV samt flera CV-mallar.

Informativt innehåll
Det gäller att hitta en balans mellan informativt och kortfattat innehåll. Det räcker oftast inte med att endast skriva ”receptionist”. En titel kan innebära olika arbetsuppgifter på olika arbetsplatser. Skriv några rader om dina arbetsuppgifter, vad du lärt dig och om du fått något specifikt förtroende eller ansvarsområde. Ta exempel från studier, föreningar eller andra situationer om du inte har några tidigare arbetslivserfarenheter.

Glöm inte kontaktuppgifterna
Om du skickar in din jobbansökan utan kontaktuppgifter i ditt CV, spelar det ingen roll hur bra det är i övrigt. Det ska vara lätt för rekryteraren att kontakta dig, så skriv gärna in både din mejladress och telefonnummer. Och glöm inte att dubbelkolla att alla siffror och bokstäver är med och på rätt plats.

Korra, korra och åter korra
Känner du dig färdig med att skriva ditt CV? Äntligen! Gör något annat en stund och låt ditt CV vila innan det är dags för att korrekturläsa det. Dubbelkolla så att grammatiken är korrekt och att det inte finns några stavfel eller andra slarvfel – det kan ge ett slarvigt och till och med oseriöst intryck av dig. Innan du är helt färdig, trippelkolla.

Läs mer om tips och råd för vad som bör finnas med i ett CV samt våra gratis CV-mallar!

Lycka till med att skriva ditt CV!